Léky na hubnutí se mohou stát novou zbraní proti komárům, zjistili vědci

Krvežíznivost komárů může být výrazně snížena, pokud jsou jim podány dietní léky. Studie překvapivě zjistila, že mají na hmyz podobné účinky, jako na lidi. Vědci nyní zkoumají, zda by mohli tento objev využít v boji s nemocemi, které komáři přenáší.

Nemoci, které po celém světě ročně usmrtí miliony lidí, přenášejí komáří samičky. Vědci nyní zjistili, že je možné za pomoci chemikálií potlačit jejich chuť po krvi. Studie byla zveřejněna v odborném časopise Cell.

„Byli jsme ohromeni a překvapeni tím, že léky, které mají u lidí snižovat chuť k jídlu perfektně fungovaly i u komárů,“ napsala ve vyjádření Leslie Vosshallová, hlavní autorka studie. Vědci provedli pokusy na samičkách rodu Aedes aegypti. Ty přenášejí nemoci jako jsou žlutá horečka, virus Zika nebo horečka dengue.

Tým výzkumníků z Rockefellerovy univerzity v New Yorku se zaměřil na receptory, které u lidí regulují pocity hladu. Komárům podali solný roztok, v němž byly rozpuštěny léky na podporu diety. Po požití roztoku výrazně poklesl komáří „apetit“.

„Jeden z největších problémů, který řešíme v případě komáry přenositelných nemocí, je odolnost tohoto hmyzu vůči pesticidům,“ sdělil stanici CNN James Logan, odborník na kontrolu nemocí. „Podobná sloučenina s novým způsobem působení, která by zabránila komárům v krmení, by mohla být užitečná. Pokud se tedy ukáže, že je způsob efektivní, logisticky proveditelný a udržitelný i v reálných podmínkách,“ dodal.

Před vědci je stále ještě mnoho práce a samotný výzkum je teprve na začátku. Odborníci nicméně věří v její potenciál. Podle Lea Braackeho z neziskové organizace Malaria Consortium „lidstvo urgentně potřebuje nové nástroje, které by pomohly zastavit nárůst komáry přenášených nemocí.“

S tím souhlasí i Paul Reiter z významného Pasteurova ústavu, podle kterého jsou dnes odborníci bezradní a nedokáží šíření nemocí, jako je horečka dengue, zastavit. Přestože nebude jednoduché novou metodu úspěšně implementovat v praxi, jde podle Reitera o „fascinující a pravděpodobně proveditelný“ nápad.

Související

Ohnivý mravenec rodu Solenopsis, ilustrační fotografie.

Den, kterého se vědci obávali, nastal. Jeden z nejinvazivnějších druhů světa dorazil do Evropy

Klimatické změny způsobují nejen extrémní vedra a lesní požáry, ale i migraci řady rostlinných a zvířecích druhů. Na severní polokouli se tak dostávají nejen komáři přenášející tropické nemoci typu horečka dengue, ale i invazivní druhy, kterých se vědci obávají. Jedním z nich je i ohnivý mravenec. A je nebezpečnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Více souvisejících

komáři nemoci virus Zika Vědci Malárie dengue (horečka)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy