Demonstrace v Alžírsku nepolevují. Prezident Buteflika zkouší trik, zlobí se davy

Demonstranti v Alžírsku v noci na dnešek znovu vyšli do ulic a protestovali proti opětovné prezidentské kandidatuře současné hlavy státu Abdalazíze Butefliky. Prezidentův nedělní slib ústavních reforem a zkrácení mandátu v případě znovuzvolení je neuspokojil. Informovala o tom dnes agentura AP.

Davy většinou mladých demonstrantů protestovaly v hlavním městě Alžíru a dalších velkých městech v neděli v noci a v pondělí ráno poté, co Buteflikův volební manažer oficiálně oznámil kandidaturu současné hlavy státu ve volbách plánovaných na 18. dubna. Několik tisíc demonstrantů se v neděli sešlo také ve francouzských městech Paříži, Marseille a Toulouse.

#Algeria: Video: big demonstration just began in #Constantine. Thousands on the streets shouting against 5th term for #Bouteflika the main slogan in this part of @Atlas_Times Video is "Algeria is a republic not a Monarchy" pic.twitter.com/DwJDia4jIm

— AtlasTimesأطلس تايمز (@Atlas_Times) 4. března 2019

Buteflika, který od mozkové příhody v roce 2013 téměř nevystupuje na veřejnosti, vydal v neděli večer písemné prohlášení, v němž uvedl, že pokud bude znovu zvolen, vypíše referendum o nové ústavě a také předčasné prezidentské volby, v nichž už kandidovat nebude.

Nadto slíbil prosadit demokratizaci stávajícího režimu, bojovat se všudypřítomnou korupcí, lépe distribuovat národní bohatství, které je z velké části založeno na příjmech z prodeje zemního plynu, a také vytvořit lepší možnosti uplatnění pro Alžířany, kteří ve velkém odcházejí ze země do Evropy.

"Bude-li chtít Bůh a alžírský lid mi dá svou důvěru, tuto výzvu příjmu a změním režim," napsal Buteflika v prohlášení, které v neděli večer přečetl ve státní televizi jeho šéf kampaně.

Protestující však nechtějí, aby Buteflika vůbec kandidoval, a nabídku označili za jeho trik, jak zůstat u moci. Opoziční strany dnes pořádají schůze, kde se budou radit, jaké další kroky podniknou po Buteflikově oznámení.

Podle AP nyní narůstají debaty o tom, kdo vlastně zemi vládne - zda dvaaosmdesátiletý Buteflika, nebo klika jeho mocných poradců a generálů. Kandidaturu Butefliky oficiálně podal šéf jeho kampaně, neboť sám prezident je na léčení ve Švýcarsku.

Buteflika byl poprvé zvolen v roce 1999 a přičítají se mu zásluhy za ukončení více než deset let trvající občanské války mezi vládou a islamistickými povstalci, která za sebou zanechala asi 200.000 mrtvých.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 56 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu

Americký prezident Joe Biden v neděli vyzval k okamžitému příměří v Gaze a uvedl, že pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu. Informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy