Cyklóna v Mosabiku: Tisíc mrtvých další tisíce v ohrožení

Mosambický prezident Filipe Nyusi dnes prohlásil, že tropická cyklóna Idai, která zasáhla jihovýchod Afriky, si mohla vyžádat více než tisícovku obětí na životech. Nyusi hovořil ve státním rozhlase a televizi poté, co obhlédl postižené oblasti z vrtulníku.

"V tuto chvíli oficiálně máme 84 mrtvých. Ale když jsme ráno přelétali nad postiženou oblastí, abychom pochopili, co se děje, vše naznačovalo, že bilance by mohla překročit tisíc mrtvých," prohlásil šéf státu po návratu do hlavního města. "Životy dalších více než 100.000 lidí jsou v ohrožení," dodal.

"Viděli jsme těla ve vodě. Je to opravdová humanitární katastrofa," vylíčil. "Naší prioritou je zachránit životy. Dneska více než 400 lidí mohlo být zachráněno ze zaplavených oblastí," dodal.

Podle leteckých záběrů, pořízených organizací Mission Aviation Fellowship, se desítky lidí uchýlily na střechy budov, zcela obklopených vodou.

Cyklóna Idai zasáhla centrální část Mosambiku ve čtvrtek večer. Řádění živlů pokračovalo v sousedním Zimbabwe, kde zatím poslední bilance čítá nejméně 89 obětí, připomněla agentura AFP.

Až dosud se uvádělo, že Idai si vyžádala v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi patrně více než 180 mrtvých. Stovky lidí se ale stále pohřešují a desítky tisíc vesničanů jsou odříznuty od okolního světa kvůli nesjízdným cestám a přerušenému telefonickému spojení. Živel zničil mnoho domů, mostů a silnic, což komplikuje záchranářské práce.

Cyklóna Idai ve všech třech uvedených afrických státech různým způsobem postihla celkem přes půldruhého milionu obyvatel, uvedli představitelé Spojených národů a vlád dotyčných zemí. Kvůli přírodní katastrofě způsobené živlem se museli z cest do zahraničí urychleně vrátit prezidenti Mosambiku a Zimbabwe.

Už na začátku týdne postihly lijáky a záplavy Mosambik a jižní Malawi, kde si vyžádaly podle agentur desítky mrtvých.

Oblastí, kterou Idai postihla nejvíce, se stal ve čtvrtek večer region kolem přístavního města Beira, které bylo prakticky odříznuto od okolního světa. Živel ve městě zcela zničil nejméně 700 domů a provoz muselo zcela přerušit místní letiště. Poté cyklóna postupovala dál západním směrem do Malawi a Zimbabwe. Podle Červeného kříže Idai poškodila či zničila 90 procent půlmilionového města Beira. "Situace je strašná. Rozsah zkázy je ohromný. Zdá se, že 90 procent města je kompletně zničená," řekl agentuře AP Jamie LeSueur, který vede letecký tým Červeného kříže v tomto přístavním městě. Caroline Hagaová z Mezinárodního výboru Červeného kříže odhadla, že situace v okolí města, čtvrtého největšího v Mosambiku, může být ještě horší. Záchranné práce podle agentury Reuters komplikuje skutečnost, že u města se protrhla velká přehrada a velká část oblasti je zcela zaplavená.

Související

Barma, ilustrační fotografie.

Cyklon zabil v Barmě nejméně tři lidi, evakuace se týkala stovek tisíc osob

Vysoké vlny, vyvolané cyklonem Mocha, dnes zaplavily část barmského města Sistwei ležícího na pobřeží Bengálského zálivu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž ale cyklon převážně ušetřil oblast s největším uprchlickým táborem na světě, který se nachází u města Cox's Bázár v sousedním Bangladéši. V Barmě přišli v důsledku bouře o život nejméně tři lidé.

Více souvisejících

cyklon Mosambik katastrofy cyklon Idai (březen 2019) Počasí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy