Masakry na severu Afriky: Počet civilistů zabitých radikály strmě roste

V severoafrickém regionu Sahel se za posledních pět měsíců zvýšil počet obětí mezi civilisty, kteří umírají při útocích islamistů a při etnicky motivovaném násilí. Oznámila to nevládní bezpečnostní skupina ACLED, která v době mezi listopadem 2018 a koncem letošního března zaznamenala celkem 2151 obětí na životech a 724 útoků mířících na civilisty. Napsala to agentura Reuters.

Sahel je vyprahlý region mezi Saharou na severu afrického kontinentu a travnatými oblastmi na jihu. Působí zde dobře ozbrojení džihádisté i etnické milice. Nejvíce obětí v oblasti pochází z Mali, Burkiny Faso a Nigeru. Právě v Mali se tento týden stal jeden z nejkrvavějších incidentů v regionu, když v centrální části země bylo zabito nejméně 157 pastevců.

Top conflict developments in #Africa last week:• Major jihadist & intercommunal attacks in #Mali• Rising #BokoHaram activity along Lake Chad• Threats to #CAR's peace process• Violence against civilians in #EgyptRead ACLED's overview for more: https://t.co/e2SsnUjDto pic.twitter.com/7Nyw3M2ABU

— Armed Conflict Location & Event Data Project (@ACLEDINFO) 28. března 2019

Radikálové podnikají útoky na území Nigeru a Burkiny Faso ze severní a centrální části Mali, kam se přesunuli po francouzské intervenci v roce 2013. Útoky islamistů podle skupiny bezpečnostních odborníků navíc zhoršily přetrvávající konflikt mezi místními etnickými skupinami v regionu, zvláště pak mezi pastevci a zemědělci.

V Mali během posledních pěti měsíců přišlo o život 547 lidí, což je až čtyřnásobně více než za stejnou dobu v předchozím roce. Pětinásobný nárůst mrtvých mezi civilisty zaznamenali v Nigeru, kde o život přišlo 78 lidí. V Burkině Faso, která byla doposud stabilní zemí, zahynulo 499 civilistů.

Související

Více souvisejících

afrika Terorismus Mali Burkina Faso

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy