V JAR chtějí zatknout šéfa tajné služby! Kvůli Krejčířovi?

Johannesburg - Na šéfa tajné služby jihoafrické policie generála Richarda Mdluliho byl vydán zatykač, píše ve středu zpravodajský portál Independent Online. Stalo se tak patrně kvůli podezření, že se Mdluli spolu s dalším vysoce postaveným policistou vměšoval do vyšetřování českého miliardáře Radovana Krejčíře.

"Ano, zatykač byl vydán a policie na základě něj jedná," řekl policejní mluvčí Vish Naidoo. "Nemohu potvrdit, proč byl vydán," doplnil.

Jihoafrický týdeník Mail & Guardian však minulý týden informoval, že zvláštní policejní jednotka, tzv. Jestřábi, vyšetřuje Mdluliho a spolu s ním Joeye Mabasu, šéfa tajné služby provincie Gauteng, jejímž centrem je metropole Johannesburg.

Oba muži jsou podezřelí z toho, že se vměšovali do vyšetřování uprchlého českého miliardáře Radovana Krejčíře, který v Jihoafrické republice čelí obvinění z pojišťovacích podvodů a nyní je ve vězení v johannesburském Boksburgu.

Informace o tom, že se vyšetřovatelé zaměřili na Mabasu a Mdluliho, potvrdil listu zdroj blízký jednotce Jestřábů, zdroj z tajných služeb a nakonec i představitel z úřadu státního zástupce.

"Šetření se soustředí na obvinění, že policejní tajná služba odposlouchávala telefonní rozhovory členů Jestřábů a dalších osob zapojených do vyšetřování Krejčíře," napsal Mail & Guardian.

Má se za to, že nejméně v jednom případě se odposlechnuté telefonáty dostaly k osobám, které Jestřábi vyšetřují. Nejde přitom jen o Krejčíře, ale i o řadu jeho "spolupracovníků".

Mabasa už před časem čelil obvinění, že se s Krejčířem scházel v hotelu Michelangelo, který leží v johannesburské čtvrti Sandton. Oba to popřeli nehledě na to, že se o jejich manželkách tvrdí, že si dokonce založily firmu.

Radovan Krejčíř se minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek po dvou dnech na útěku vzdal do rukou policie. V pondělí se pak objevil před soudem, kde čelí obvinění z pojišťovacích podvodů. Soudní slyšení bylo odročeno na 7. dubna, kdy Krejčířovi právní zástupci zažádají o propuštění jejich klienta na kauci.

Související

Více souvisejících

Radovan Krejčíř Jižní Afrika

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy