Školačky pomalovaly fotku prezidenta Burundi, byly zatčeny

Tři školačky ve středoafrickém státu Burundi, které v učebnicích pomalovaly fotografie prezidenta Pierra Nkurunzizy, byly zatčeny, na šest dní zadrženy a následně vyloučeny ze školy, informovala stanice CNN. Děvčata jsou již na svobodě, čelí ale obvinění z urážky hlavy státu.

Podle oficiálního vyjádření školy porušily studentky školní řád "paděláním svých učebnic". Od začátku příštího školního roku se budou muset vzdělávat v jiné škole.

What happens when you doodle on the president's image? In Burundi, it gets you arrested and detained. If you're a student, it gets you arrested, detained, AND expelled. These are some of the images the Burundian schoolchildren doodled. #Burundi #Nkurunzizahttps://t.co/eaNeTJ0hZz pic.twitter.com/KOn3SUVTO5

— Yvonne W (@yvonnewabai) 17. dubna 2019

Lewis Mudge z lidskoprávní organizace Human Rights Watch řekl CNN, že škola svým jednáním zasahuje do práva dětí na vzdělávání. "Je to ukázkou toho, do jaké míry jsou školy v Burundi zpolitizované," dodal.

V roce 2016 zatkla tajná služba osm chlapců za to, že do učebnic psali hesla kritická k prezidentovi, další stovky dětí z různých škol byly vyloučeny za čmárání na Nkurunzizovy fotografie.

Nkurunziza byl v roce 2015 potřetí zvolen do prezidentské funkce, volbu však provázely masivní protesty, protože ústava umožňuje prezidentovi sloužit pouze dvě volební období. Ústavní soud však rozhodl, že prezident byl poprvé zvolen parlamentem, a má tedy právo být znovu zvolen občany. Během protestů přišlo o život několik desítek lidí a více než 170.000 jich opustilo zemi.

Související

Děti, ilustrační fotgorafie

Burunďanka, která rodila při vstupním testu, dostala práci

Devětadvacetiletá Burunďanka Emilienne Manigirubuntuová začala vyučovat obchod a ekonomiku na střední škole. Známá je z loňska, kdy přišla na konkurz, ale začala mít porodní bolesti. Stihla odjet do nemocnice, po porodu se vrátit a test dokončit. Její osud sleduje stanice BBC. Žena řekla, že ji potěšila nabídka ministerstva školství vyučovat na střední škole.
Burundi

Ozbrojenci v Kamerunu zabili 22 lidí, tvrdí OSN. Armáda mluví o nešťastné náhodě

Při útoku na vesnici Ntumbo na severozápadě Kamerunu přišlo o život alespoň 22 lidí, nejméně polovinu z nich tvořily děti. S odvoláním na sdělení OSN o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Útok se stal už v pátek a zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Kamerunská armáda agentuře AFP naopak sdělila, že úmrtí byla důsledkem nešťastné náhody. Podle armády lidé zemřeli po výbuchu paliva, jenž nastal při výměně palby mezi bezpečnostními složkami a povstalci.

Více souvisejících

Burundi Pierre Nkurunziza

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy