Při záchraně čtyř rukojmí v Africe zemřeli dva francouzští vojáci

Dva francouzští vojáci zemřeli v noci na dnešek při záchraně čtyř rukojmí na severu Burkiny Faso. Armáda při operaci osvobodila dva Francouze, Američanku a Jihokorejku. S odvoláním na dnešní oznámení Elysejského paláce o tom informovala agentura AFP.

Francouzští turisté se nevrátili 1. května z návštěvy národního parku Pendjari v sousedním Beninu, jejich průvodce byl o několik dní později nalezen mrtev a jejich džíp opuštěný. Vyjádření Elysejského paláce neobsahuje informaci o tom, kdo turisty unesl, ani neuvádí identitu dalších dvou rukojmí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil soustrast rodinám zesnulých vojáků, kteří podle něj položili život za záchranu svých dvou spoluobčanů. Vlastní vyjádření zveřejnila také ministryně obrany Florence Parlyová. V něm mimo jiné pochválila americkou armádu, která při operaci poskytla Francouzům pomoc, a poděkovala vládám Beninu i Burkiny Faso za spolupráci.

Benin byl podle AFP do nynějška považován za ostrov stability v západní Africe, ve které je stále silnější přítomnost mnoha islamistických skupin napojených na teroristické organizace Al-Káida a Islámský stát.

Francie v regionu vede od roku 2014 operaci Barkhane, do které je nyní zapojeno 4500 vojáků. Ti podporují ozbrojené síly Mauritánie, Nigeru, Mali, Burkiny Faso a Čadu a také tamní mírovou misi OSN.

Související

Více souvisejících

Francie Armáda Francie Burkina Faso

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy