Děsivý scénář se naplňuje? Smrtící ebola už pronikla mimo Kongo

V Ugandě byl potvrzen první případ výskytu eboly mimo Kongo, které je epidemií této nákazy nyní zasažené. Pacientem je pětiletý konžský chlapec. Podle tiskových agentur to dnes večer oznámila ugandská ministryně zdravotnictví Jane Acengová.

Tato zpráva je velkou ranou pro intenzivní úsilí zdravotníků, kteří se už měsíce snažit zabránit přenesení tohoto nebezpečného infekčního onemocnění přes hranice Konga. Malý pacient byl podle Acengové umístěn do izolace v nemocnici nacházející se v jednom z okresů nedaleko konžských hranic.

Světová zdravotnická organizace (WHO) je vystavena tlaku, aby současnou epidemii v Kongu, která je druhou nejhorší v historii, prohlásila mimořádnou globální zdravotní událostí. V dubnu to experti WHO odmítli, i když připustili, že jde o "hluboce znepokojivou" věc.

Podle sdělení organizace konžský chlapec infikovaný virem eboly přišel do Ugandy 9. června spolu s rodinou přes hraniční přechod Bwera. V tamním zdravotnickém zařízení se nyní také nachází.

@MinofHealthUG and the @WHO have confirmed a case of #Ebola Virus Disease outbreak in #Uganda. Although there have been numerous previous alerts, this is the first confirmed case in Uganda during the Ebola outbreak on-going in neighbouring Democratic Republic of the Congo. pic.twitter.com/aKq75YfI0I

— WHO Uganda (@WHOUganda) 11. června 2019

Od loňského srpna bylo doposud v Kongu více než 2000 potvrzených nebo pravděpodobných případů nakažení virem eboly. Téměř 1400 lidí tomuto onemocnění podlehlo. V Ugandě bylo od roku 2000 už více epidemií eboly a jiných krvácivých horeček.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola Kongo uganda

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy