Vlna teroru zasáhla Keňu a Somálsko. Únosy, bombové útoky, 18 mrtvých

Nejméně deset keňských policistů dnes zahynulo, když jejich auto najelo u somálské hranice na výbušninu. S odvoláním na keňské bezpečností zdroje o tom informovala agentura AP. Ze Somálska přišla zpráva o atentátu u budovy parlamentu, kde o život přišlo osm lidí.

Podle AP se keňští policisté podíleli na pronásledování únosců tří policejních rezervistů. Únos se v Keni připisuje somálským extremistickým milicím Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě a k únosu se nepřihlásily.

Somálští radikálové na keňské bezpečnostní síly útočí často, píše AP. Mstí se za nasazení keňské armády v Somálsku v roce 2011 do boje proti extremistům. Předchozí únosy a útoky této skupiny poškodily pověst Keni mezi turisty.

Ze somálské metropole Mogadiša přišla zpráva o útoku na kontrolním stanovišti u parlamentu. Na místě bylo podle zdravotníků osm mrtvých a 16 zraněných. Další exploze se ozvala podle agentury AFP na silnici v Mogadišu vedoucí k letišti, ale při ní nikdo o život nepřišel.

Milice Šabáb v poslední době únosy v Keni obnovily. V dubnu skupina v této východoafrické zemi unesla dva kubánské lékaře a zastřelila policistu, který je střežil. Za vydání Kubánců požadovala 1,5 milionu dolarů (34 milionu Kč). Loni v listopadu byla na jihu Keni unesena italská dobrovolnice Silvia Romanová, která dosud nebyla nalezena.

Související

Keňská policie

Už 318 členů sekty v Keni zemřelo v důsledku půstu. Chtěli se setkat s Ježíšem

Keňa prožívá šok způsobený působením kultu v zemi. Nyní soud nařídil psychiatrické vyšetření 64 následovníků jeho lídra Paula Nthenge Mackenzieho a obvinil je z pokusu o sebevraždu. Donutil je odstěhovat se do lesa na východě země. Označil ho za útočiště před apokalypsou, následně své následovníky vyzýval k půstu, aby se mohli setkat s Ježíšem. Vyšetřovatelé zatím našli 318 těl.

Více souvisejících

Keňa Terorismus v Somálsku Somálsko Al-Šabáb

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy