Exploze, střelba, úprk vojáků. Islamisté v Somálsku zaútočili na základnu

Bojovníci islamistického hnutí Šabáb dnes zaútočili na vládní vojenskou základnu na jihovýchodě Somálska. Základnu zasáhly dvě nálože nastražené v autě, na místě se také střílelo. Podle armády, islamistů i místních utrpěly ztráty obě strany, není však jasné, jak vysoké. Útok nepřežil ani novinář, který na základně působil, uvedly tiskové agentury. Podle místních zemřelo i několik civilistů.

Útok se odehrál dopoledne v zemědělské oblasti Awdheegle, zhruba 70 kilometrů jižně od hlavního města Mogadiša. Ozbrojenci nejdříve odpálili nálože ve dvou vozidlech a následně se snažili základnu dobýt. Podle jednoho ze svědků boje trvaly přes hodinu. Armáda ale útok Šabábu odrazila a začala islamisty pronásledovat.

Generál Yusuf Rage Odowa agentuře AP sdělil, že při útoku zemřeli čtyři somálští vojáci a jeden novinář, který v základně pracoval pro vojenské rádio. Jeho smrt potvrdila somálská federace novinářů. Útočníků podle generála zemřelo osm. Podle kapitána Husseina Aliho však počet mrtvých na obou stranách zatím není jasný.

#SOMALIA ?: A large explosion followed by heavy gunfire in an army base in Awdhegle a town which is newly captured from Al-shabaab, some 70km SW of #Mogadishu pic.twitter.com/vZuQAIsYGW

— Somalia Terror Updates (@SomaliTU) August 14, 2019

Místní prodavačka Halima Farahová agentuře Reuters řekla, že obě strany utrpěly těžké ztráty. Zbloudilé kulky podle ní zabily i několik místních obyvatel, kteří se schovávali doma, včetně jednoho jejího příbuzného, který byl zasažen do hlavy.

"Směrem od somálské vojenské základny jsme slyšeli dva velké výbuchy a střelbu. Viděl jsem utíkat několik vojáků, ale nevím, kolik jich zemřelo," uvedl jeden z místních stařešinů.

Mluvčí hnutí Šabáb uvedl, že při útoku zemřelo 50 somálských vojáků. Ze strany islamistů zmínil jen dva mrtvé řidiče aut naložených výbušninami. Radikálové také tvrdí, že zapálili několik vojenských vozidel. Agentura Reuters ovšem poznamenala, že počty obětí udávané islamistickým hnutím se často zásadně liší od oficiálních čísel.

Somálská vláda minulý týden znovu získala kontrolu nad většinou území oblasti Awdheegle.

Hnutí Šabáb je napojeno na teroristickou síť Al-Káida. Násilnými prostředky usiluje o svržení ústřední vlády v Mogadišu a zavedení systému islámského náboženského práva šaría. Islamisty vyhnaly místní bezpečnostní složky z Mogadiša v roce 2011, přívrženci hnutí ale mají stále pod kontrolou rozlehlé venkovské oblasti a podnikají gerilové operace a sebevražedné atentáty převážně v hlavním městě.

Související

Mogadišo

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele teroristické skupiny Šabáb

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele islamistické teroristické skupiny Šabáb Abdullahiho Nadira, a to při operaci provedené ve spolupráci s mezinárodními partnery. O sobotní operaci v neděli informovala somálská vláda, uvedla dnes agentura Reuters. Ve středním Somálsku dnes při dvou pumových útocích zahynulo podle somálské státní tiskové agentury nejméně 20 lidí.

Více souvisejících

Al-Šabáb Terorismus v Somálsku Somálsko Terorismus

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy