JAR: Další vražda s vazbou na Krejčíře!

Johannesburg - Ian Jordaan, právník zavražděného majitel sítě striptýzových klubů Emmanuela "Lollyho" Jacksona, byl nalezen mrtev. Jacksonova smrt je spojována s aktivitami českého miliardáře Radovana Krejčíře v JAR, informuje ve čtvrtek server Times Live a Independent Online.

Nejmenovaný zdroj uvedl, že pětapadesátiletý Jordaan byl v úterý pod falešnou záminkou vylákán na jednání. Pak byl unesen a přinucen, aby ze svého notebooku internetem převedl 1,8 milionu randů (přes čtyři miliony korun) z Jacksonova konta. V úterý večer (Times Live s odvoláním na polici uvedl, že to bylo ve středu ráno) byl v Krugersdorpu západně od Johannesburku objeven převrácený hořící pickup a v něm tělo. Podle jihoafrických médií se jedná o Jordaana, identitu ale ještě musí potvrdit testy DNA. Demi Jacksonová, vdova po "Lolly" Jacksonovi, si je jistá, že to je Jordaan. Právník se po smrti jejího manžela staral o mnohamilionový majetek. Independent Online uvedl, že pokud se potvrdí, že Jacksonův právník byl zavražděn, bude to už nejméně pátá násilná smrt lidí kolem Jacksona a Radovana Krejčíře. Vedle Jordaana Independent Online zmiňuje také Kevina Trytsmana, Uwe Gemballu, Chrise Kouremetise a Cyrila Beeku. Kevin Trytsman byl soukromý detektiv, který se živil tím, že pomáhal lidem s "legálními problémy". Několik zdrojů deníku Mail & Guardian potvrdilo, že Krejčíř zaplatil 500 tisíc randů (1,12 milionu korun), aby se Trytsmana, který pro něj dříve pracoval, zbavil. Detektiv byl zastřelen v prosinci 2009. Němec Uwe Gemballa byl majitelem světoznámé tuningové firmy s vazbami na "Lollyho" Jacksona. Zmizel v únoru loňského roku po příletu do Jihoafrické republiky. Jeho tělo se našlo na konci září 2010. Podle jihoafrických médií existuje podezření, že Gemballa ve svých luxusních automobilech pašoval Krejčířovi do Jižní Afriky peníze v hotovosti. Dalším je johannesburský obchodník Chris Kouremetis (server Times Live uvádí jeho jméno jako Christopher Couremetis), který byl zavražděn v říjnu 2010. I když Krejčířovo zapojení do vraždy není prokázáno, podle deníku Mail & Guardian byly mezi oběma muži blíže neupřesněné vazby. Posledním mrtvým, u něhož jihoafrická média zmiňují Krejčířovo jméno, je Cyril Beeka, podnikatel z Kapského Města s údajným napojením na podsvětí, ale také na policii. Beeka měl být podle deníku Star Krejčířovým obchodním partnerem. Jejich vztahy, které se týkaly obchodu se zlatem a diamanty, se ale zhoršily, a obchodník byl v březnu letošního roku zastřelen u Kapského Města neznámými útočníky.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Jižní Afrika Vražda Radovan Krejčíř

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy