Krejčíř přiznal, že byl u přestřelky v Pretorii

Johannesburg - Český podnikatel Radovan Krejčíř přiznal, že byl svědkem nedělní přestřelky v jihoafrické Pretorii, při které byl zraněn jeho spolupracovník Jason Domingues. Informuje o tom v pátek portál The New Age.

"Byl jsem u toho, když postřelili Jasona Dominguese do paže," přiznal Krejčíř ve čtvrtek. Neočekával jsem, že k tomu dojde, pouze jsem šel okolo," dodal podnikatel. Krejčíře doprovázeli jeho nejbližší spolupracovník Miloš Potiska, bývalý vyhazovač, Paul Kitzman, Jason Domingues, jeho obchodní manažer Ivan Savov a Srb známý jako Vesco. Krejčíř tvrdí, že Vesco jel v sobotu vyzvednout do obchodu s elektronikou v západní Pretorii peníze, ale dostal jen polovinu požadované sumy v hodnotě asi 108 tisíc randů (přes 240 tisíc korun). V neděli jej proto k obchodu doprovodili ostatní muži. Původně však jihoafrická média informovala o tom, že Krejčířovi muži obchod vykradli.

Podle Krejčíře se tak nevinná a krátká cesta k obchodu změnila doslova "v krvavou lázeň". Jason Domingues se podle jihoafrické policie zapletl do přestřelky s pákistánským drogovým gangem. Policie ho později našla a zatkla. Deník The New Age informoval, že incident Krejčířova člověka se týkal šéfa pákistánského drogového gangu, nad kterým drží ochrannou ruku někteří podplacení členové jihoafrické policie. Pákistánec se údajně po JAR pohybuje jako "nedotknutelný" a řídí pašování drog, obchody s lidmi a vybírání výpalného.

Případ se v pondělí dostal k soudu, ale prokuratura ho odložila k dalšímu vyšetřování. Domingues byl propuštěn. Jihoafrická média psala, že policie kvůli nedělní přestřelce po Krejčířovi pátrá a chce ho vyslechnout. Policejní mluvčí Lungelo Dlamini to nepotvrdil s tím, že neví o žádné vazbě českého podnikatele na vyšetřovaný incident. Radovan Krejčíř čelí v Jihoafrické republice obvinění z pojišťovacího podvodu v řádech milionů korun. Zatčen byl po několikadenním pátrání na konci března. Z vazby se dostal na kauci půl milionu randů (1,15 milionu korun). Soudní proces začne v dubnu příštího roku. Krejčířova činnost v JAR se také spojuje se smrtí německého podnikatele Uwe Gembally. Majitelem světoznámé tuningové firmy zmizel v únoru loňského roku po příletu do Jihoafrické republiky. Jeho tělo se našlo na konci září 2010. Podle jihoafrických médií existuje podezření, že Gemballa ve svých luxusních automobilech pašoval Krejčířovi do Jižní Afriky peníze v hotovosti. Německý magazín Stern tento týden s odvoláním na nejmenovaného jihoafrického vyšetřovatele informoval, že Krejčíř nechal Gemballu zabít, protože už mu nechtěl peníze vozit. Český podnikatel tato obvinění opakovaně odmítl.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Jižní Afrika Radovan Krejčíř

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy