Teror v Nairobi má dohru: Kdo způsobil zřícení budovy? Útočníci prý ne...

Nairobi - Zřícení části obchodního centra, které v sobotu přepadlo vražedné komando a během čtyř dnů v něm pak zabilo 67 lidí, způsobili keňští vojáci, nikoli útočníci. Podle agentury AP to dnes řekl vysoký vládní činitel, který si nepřál být jmenován. Keňský ministr vnitra mimo to dnes na tiskové konferenci sdělil, že v souvislosti s útokem je vyšetřováno osm zadržených lidí.

Anonymní vládní činitel AP potvrdil, že vojáci uvnitř budovy použili ruční granátomety. Neupřesnil ale, co pád části obchodního centra Westgate způsobilo. Sdělení tohoto zdroje podle agentury podporuje tvrzení jiného činitele, který se prý už ve středu svěřil, že to byli vojáci, kdo zhroucení konstrukce zavinil. Podle něj to způsobily exploze projektilů vypálených ručními granátomety.

Na luxusní nákupní centrum Westgate Mall v Nairobi islamisté zaútočili s pomocí automatických zbraní a granátů v sobotu, kdy byly v budově stovky lidí. Budovu pak drželi s neupřesněným počtem rukojmích až do úterý. Podle vlády během celé doby přišlo o život 61 civilistů, šest příslušníků bezpečnostních sil a pět teroristů.

Somálské islamistické hnutí Šabáb, které se k útoku přihlásilo, ale ve středu tvrdilo, že zemřelo 137 rukojmích a za jejich smrt mohou vládní síly. Vládní mluvčí Manoah Esipisu vzápětí toto tvrzení rozhodně popřel. Trval mimo jiné na tom, že se horní patra centra Westgate zřítila kvůli požáru, který založili teroristé.

Nicméně panuje přesvědčení, že odpor útočníků ukončil právě kolaps části objektu. Přitom ale mohla část rukojmích přijít o život. Vládní činitel dnes AP k tomu řekl, že pitva těl nalezených pod troskami ukáže, zda zemřeli při zřícení budovy, nebo je předtím zavraždili teroristé.

Vůdce Šabábu Ahmed Abdi aw-Mohamed Godane, za jehož hlavu Washington vypsal odměnu sedm milionů dolarů, ve vzkazu pohrozil Keni válkou, píšou Lidovky.cz. "Odvolejte své jednotky (ze Somálska), nebo se připravte na dlouhou válku, krveprolití, ničení a evakuace," uvedl Godane.

Milice Šabáb považují Keňu za válečnou zónou a její obyvatele za nepřátele. Keňská vláda v roce 2011 vyslala vojenské jednotky do sousedního Somálska, aby s islámskými milicemi napojenými na teroristickou síť Al-Káida bojovaly.

Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí této východoafrické země od roku 2007. Jednu dobu mělo v moci více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt, včetně metropole.

Související

Terorismus

Islamisté z hnutí Šabáb terorizují Keňu. Při přestřelce zemřely čtyři děti

Čtyři žáci základní školy byli zabiti poté, co se na východě Keni dostali do přestřelky mezi policií a údajnými ozbrojenci ze somálské islamistické milice Šabáb. Informoval o tom dnes sever BBC. Zřejmě tak podle něj pokračuje zvýšená aktivita islamistů v Keni, kteří v neděli při přepadení letecké základny na jihu země zabili tři Američany. Současný pokus o proniknutí na jinou základnu, kde byli přítomni britští vojáci, skončil neúspěšně.
Keňská policie

V Keni pozatýkali islamisty z hnutí Šabáb, plánovali útok na čínskou farmu

Keňská policie překazila na východě země zřejmě další útok somálských islamistů z teroristického hnutí Šabáb, tentokrát namířený proti čínské stavební firmě. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval oblastní policejní šéf David Kerina. Minulý týden radikálové Šabábu přepadli hotelový komplex v Nairobi a zabili při tom 21 lidí a tři desítky zranili.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Keni

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy