Šok: Tlumočník z JAR přiznal násilnické sklony, internet zaplavily parodie

Johannesburg - Jihoafrického tlumočníka do znakové řeči, kterého média kvůli jeho zmatenému výkonu na tryzně za zesnulého exprezidenta Nelsona Mandelu označila za podvodníka, údajně doprovází násilná minulost. Jeden z jeho příbuzných a také jistá trojice jeho přátel totiž tvrdí, že byl ve skupině lidí, kteří před lety kvůli krádeži upálili dvojici mužů, napsala dnes agentura AP.

Zmíněný případ se podle výpovědi svědků odehrál v roce 2003, kdy "tlumočník" Thamsanqa Jantjie zadržel spolu s dalšími lidmi dva muže s kradenou televizí. Dvojici poté skupina dala na krk pneumatiky, které zapálila.

Jantjie se prý na rozdíl od ostatních za tento čin nikdy před soudem nezodpovídal, neboť ho úřady kvůli duševnímu stavu uznaly nezpůsobilým pro proces.

JAR mimo jiné i kvůli výběru tlumočníka do znakové řeči čelí kritice, že nedostatečně zajistila bezpečnost světových představitelé, kteří se na pietní akt do Johannesburgu sjeli.

Jantjie například ve čtvrtečním rozhovoru pro média bez podrobností uvedl, že v minulosti býval "hodně" násilný a že strávil 19 měsíců v ústavní léčebně. Za příčinu svých problémů označil schizofrenii.

Časopisy Time a Evening Standard napsaly, že tlumočníka se několik lidí zastalo. Podle nich jeho znaky byly legitimní, odpovídaly jazyku zulu. Avšak komunita neslyšících upozornila, že znakový jazyk není založen na konkrétním jazyku, kterým se v dané zemi hovoří, takže nemůže existovat žádný speciální znakový jazyk zulu.

V JAR je údajně platný jediný znakový jazyk, který zahrnuje všechny místní dialekty. Komunita neslyšících v JAR tlumočníka zná z akcí ANC a několikrát už na něj upozornila.

Na internetu se hned objevilo několik videí, které parodují znakování Thamsanqa Jantjieho. Ty shlédlo již statisíce lidí. Mnozí uživatelé internetu však taková videa neshledávají vtipnými.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

jihoafrická republika Nelson Mandela

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Fico komunikuje s vládou, potvrdil Kaliňák. Léčba potrvá ještě několik týdnů

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se před měsícem stal obětí atentátu, během procesu zotavování komunikuje se členy vládní koalice. Novinářům to ve středu řekli ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy