Emma Watsonová promluvila na schůzi OSN. Její proslov o feminismu obletěl svět!

New York – Mladá hollywoodská hvězda, herečka Emma Watsonová, která teprve nedávno dokončila své studium na vysoké škole, přednesla v hlavním sídle OSN šokující proslov. Mluvila o feminismu, o tom, jak se na něj dnešní generace dívá skrz prsty a o tom, jak by měl správný boj za rovnoprávnost žen vypadat. Informuje server Vanity Fair.

Emma Watsonová, která ve filmech o Harrym Potterovi ztvárnila oblíbenou postavu Hermiony Grangerové, si v průběhu své kariéry získala mnoho stoupenců – a to nejen mezi dětmi. Svou krásou a inteligentním vystupováním očarovala mnoho mládenců a získala si sympatie nespočtu mladých dívek z celého světa.

Donedávna byla Emma Watsonová známa pouze jako herečka. Možná i proto bylo její zvolení na post obhájkyně ženských práv v organizaci OSN pro svět tak šokující. I přesto že byla zvolena teprve začátkem tohoto léta, dokázala se Emma ve světě feminismu již řádně prosadit: na Twitteru například publikovala svoje názory ohledně sexistického politika v Turecku a reagovala na nedávné odcizení soukromých fotek ženských celebrit z jejich telefonů.

Zatím největším úspěchem její kariéry však byl proslov, který přednesla na zasedání OSN v hlavním sídle této světové organizace v New Yorku. Její vystoupení mělo podpořit kampaň HeForShe (OnProNi), která se zaměřuje na shánění mužských advokátů, kteří by podpořili myšlenky feminismu.

Emma mluvila o tom, jak se slovo „feminismus" v poslední době stává nepopulárním. Vystoupila proti extrémistickým feministkám, jejichž hlavní myšlenkou je nenávist vůči mužům.

Mluvila o tom, že správný význam feminismu nespočívá v nadřazenosti ženy, nýbrž v rovnocennosti ženského a mužského pohlaví. Myšlenky Emmy Watsonové krátce po uskutečnění proslovu obletěly celý svět a oslovily nejen ženy, ale i muže.

Související

Čtyři sestry, každá s trochu jiným talentem a výrazně odlišným osudem.

RECENZE: Emancipační klasika v moderním provedení. Oscarové Malé ženy jsou plné života

RECENZE – U nás sice román Louisy May Alcottové zastiňuje sláva Jane Austenové a sester Brontëových, v USA ale jde o povinnou školní četbu – dívkami velmi oblíbenou povinnou četbu, nutno dodat. Nejnovější adaptaci Malých žen momentálně hřeje šest oscarových nominací a nadšené přijetí kritiky i diváky; podle mnoha z nich jde dokonce o dosud nejlepší pokus převést příběh čtyř sester na stříbrné plátno.
Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.

Více souvisejících

Emma Watsonová

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy