Albrightová: Úspěch listopadu 1989 záležel na statisících občanů

Washington - Včerejšího koncertu ve washingtonské katedrále k 25. výročí sametové revoluce se zúčastnila i Madelaine Albrigtová, bývala šéfka diplomacie USA. Podle ní je velmi těžké se vyrovnat Václavu Havlovi a dodala, že slova Miloše Zemana určitě nereprezentují názor celého Česka.

"Od začátku byl mezi davy jeden výrazný a vedoucí hlas," nechala se v pondělí večer místního času slyšet česká rodačka Albrightová. Havel podle ní vždy lidi inspiroval, aby si zvolili čestnou cestu.

Po skončení koncertu Albrightová českým novinářům odpovídala mimo jiné na otázky, jestli se podpora lidských práv ze strany České republiky v poslední době nesnížila. "Myslím, že je velmi těžké se vyrovnat Václavu Havlovi," uvedla s tím, že se ale nechce vměšovat do české politiky.

Američany v poslední době znejistěly některé komentáře českých představitelů, které zpochybňovaly Havlovo pojetí zahraniční politiky nebo lidských práv.  "Víte, já přemýšlím, v čem by ten praktický odklon od Havla měl spočívat," uvedl s tím, že nevidí žádný takový praktický příklad. "To, že pan prezident něco řekne, neznamená, že se Česká republika odklání od podpory lidských práv," poznamenal pak ke slovům Miloše Zemana.

Bývalá americká ministryně zahraničí před koncertem také zavzpomínala na pocity, jaké zažívala, když před 25 lety viděla v televizi davy lidí protestujících na Václavském náměstí v Praze. I když jí od Československa odděloval oceán, cítila se prý součástí davu v Praze. "Zvonil konec komunismu a začátek svobody," poznamenala také.

Na zvonění v listopadových dnech dnes vzpomínal i premiér Sobotka, který při příchodu na pódium zacinkal klíči. "Právě tento zvuk klíčů je pro mě hlas svobody. Je to pro mě hlas občanů, kteří se vzepřeli totalitě," řekl více než 2000 posluchačům ve washingtonské katedrále.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Jan Lipavský

Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová Václav Havel USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy