Ve Fergusonu po osvobození policisty zuří válka: Město v plamenech, střílí se

Ferguson (USA) - Nepokoje, které v noci na dnešek vypukly v americkém Fergusonu, nabírají na síle. Situace je horší než letos v srpnu. Uvedla to místní policie, podle níž na zmíněném předměstí St. Louis hoří nejméně tucet budov i policejní auta a ozývají se desítky výstřelů. Zadrženo bylo na 29 lidí, vážná zranění zatím nejsou hlášena.

Demonstrace jsou reakcí na rozhodnutí velké poroty neobvinit bělošského policistu, který v létě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka.

Jon Belmar, šéf policie v okrese St. Louis ve státě Missouri, prohlásil, že během noci "osobně slyšel na 150 výstřelů". Protesty jsou podle něj "pravděpodobně mnohem horší, než byly tu nejhorší noc v srpnu". Policie však během dnešní noci nevypálila ve Fergusonu jedinou ránu, tvrdí Belmar. Nejvíce střelba otřásala oblastí, kde byl Michael Brown zabit.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Ve Fergusonu po osvobození policisty se střílí, hoří obchody i auta
 

Případ zastřeleného mladíka znovu přitáhl pozornost k dlouhodobému rasovému napětí nejen v převážně černošském Fergusonu, ale po celých Spojených státech, konstatovala agentura Reuters.

Většina z více než desítky budov, které byly zapáleny rozhořčeným davem ve Fergusonu a okolí, prý zcela lehla popelem. Je mezi nimi například pizzerie či kosmetický salon.

Demonstranti zaplavili ulice hned po oznámení verdiktu poroty a začali demolovat auta, rozbíjet okna a na některých místech rabovat obchody.  "Myslím si, že jsme nebyli nedostatečně připraveni. Ale abych byl upřímný, pokud sem nepošleme 10.000 policistů, nedokážeme zabránit lidem, kteří mají v úmyslu zničit tuto obec," řekl Belmar.

Mnozí členové černošské komunity v St. Louis žádali, aby policista Darren Wilson, který osmnáctiletého černocha podezřelého z krádeže zastřelil, byl obviněn z vraždy. V noci na dnešek demonstranti házeli na policisty kameny a láhve a křičeli směrem k nim slovo "vrah", uvedl zpravodajský server BBC News.

Vesměs pokojné demonstrace tisíců lidí se konaly po celých Spojených státech, mimo jiné v Seattlu, Chicagu, Salt Lake City, Los Angeles nebo v hlavním městě Washingtonu. V kalifornském Oaklandu demonstranti zablokovali silnice. V New Yorku se k protestujícím připojila rodina černošského mladíka Erika Garnera, který tu zemřel při policejním zásahu letos v červenci.

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

St. Louis, USA (Ferguson, rasové protesty, Brown, Powell) Policie USA nepokoje v USA (Ferguson USA)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy