Záhadný kráter v jezeře už léta děsí místní, snaží se ho ucpat

Salem - Záhadná díra v jezeře, ve které se ztrácí voda, děsí obyvatele amerického Oregonu. Pokaždé, když v okolních horách po zimě roztaje sníh a voda z něj doteče do blízkého jezera, začne se záhadně ztrácet.

Voda totiž teče do kamenné díry, která má v průměru kolem metru a půl. Co místní pamatují, děje se tento zvláštní úkaz každé jaro. Příčinou by podle správy místního národního parku a vědců mohla být dávná vulkanická činnost, která doslova vytvořila obří trubku, která vodu z jezera odvádí.

Láva se totiž tlačila na povrch, ale následně opadla zpět do hloubky. Vytvořila jakousi dutou rouru, ve které se právě ztrácí voda z jezera. Ačkoli si vědci nejsou jisti kam trubka vede, voda se podle nich vsákne do půdy a funguje jako zdroj nedalekých horkých pramenů.

Místní lidé se prý čas od času pokusí díru ucpat různými předměty. V minulosti se v ní našly kusy aut, motory a další trosky velkých předmětů, které ji měly zahradit. To by ale mohlo být paradoxně velmi nebezpečné. "Zacpání díry by mohlo vést k záplavám v okolí jezera, protože voda by neměla kam odtéct." říká Jude McHughová, správkyně národního parku.

Zdroj: YouTube

Související

Velký Blaník (zdroj: Dr. Ivan Rozkošný)

Záhada kolem bájného hradu na hoře Blaník. Podle pověsti tu dřímají rytíři

Pověst o blanických rytířích dřímajících v posvátné hoře, kteří v čele se sv. Václavem přijedou na pomoc české zemi, až jí bude nejhůř, zná snad každý. Zájemci o turistiku si vzpomenou i na místní nejmenší CHKO v České republice, případně rozhlednu na vrcholu Velkého Blaníku. Málo kdo už ovšem zná záhadu blanického hradu, jehož lokalizaci se dodnes věrohodně nepodařilo určit.

Více souvisejících

tajemství záhady USA (Spojené státy americké) Jezera

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy