Bin Ládinův poradce dostal v USA doživotí za krvavé útoky na americké ambasády

New York - Blízký spolupracovník Usámy bin Ládina Chálid Favváz byl dnes odsouzen k doživotnímu trestu za podíl na bombových útocích na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii z roku 1998. Informují o tom zahraniční média. Saúdský Arab Favváz byl uznán vinným již letos v únoru.

Při dvou bombových útocích na americké ambasády v keňském hlavním městě Nairobi a v Dáresalámu v Tanzanii v květnu 1998 zahynulo 224 lidí a více než 4000 utrpělo zranění. Někdejší důležitý muž teroristické sítě Al-Káida se podle soudu podílel na útocích mimo jiné tím, že zbraněmi zásoboval členy organizace v Africe, nebo že šířil prohlášení šéfa Al-Káidy vyzývající k útokům na různé cíle. Rovněž pomáhal s vedením teroristické buňky v Nairobi.K vynesení doživotního trestu dnes soudce Lewise Kaplana vyzvalo několik obětí a jejich příbuzných. "Uctívám stejného Boha jako vy," řekla směrem k Favvázovi pracovnice ambasády Ellen Karasová, která při útoku v Nairobi oslepla. "Můj Bůh ale není plný pomsty, není to rozhněvaný Bůh. Můj Bůh je plný lásky," dodala.Další z přítomných, Edith Bartleyová, ztratila při výbuchu v Nairobi svého otce i bratra. Jak uvedla, útoky jí způsobily "nesnesitelnou bolest a smutek".Ještě před vynesením výše trestu se dvaapadesátiletý Favváz otočil k přítomným obětem a řekl, že slova nemohou vyjádřit smutek a lítost, které "kvůli tragickému násilí" cítí. "Nepodporuji násilí," pokračoval. "Nikdy jsem k němu nechtěl svými aktivitami přispívat," dodal s tím, že jeho cílem byly reformy, nikoli rebelie.Favvázovi obhájci souzeného vylíčili jako mírumilovného disidenta, který měl s bin Ládinem společnou jen touhu reformovat rodnou Saúdskou Arábii, ale odvrátil se od něj ve chvíli, kdy šéf Al-Káidy začal plánovat teroristické akce. Podle obhájců se Favváz neprovinil tolik jako ostatní, a proto si zaslouží mírnější trest než doživotí.Soud se ale přiklonil k argumentům žalobců. Soudce Kaplan Favvázovo dnešní prohlášení odmítl jako nepravdivé s tím, že Saúdský Arab vždy jasně podporoval bin Ládinovy výzvy k páchání násilí proti Američanům.Favváz byl zadržen v roce 1998 v Londýně, kde dlouhodobě žil. Do USA byl vydán po dlouhé právní bitvě v roce 2012.

Související

Ilustrační foto

Tajná operace v Íránu: Izraelští agenti zabili dvojku teroristické sítě Al-Káida

Izraelští agenti zabili při tajné operaci v srpnu v Íránu druhého nejvýše postaveného muže teroristické sítě Al-Káida Abdalláha Ahmeda Abdalláha. S odvoláním na zdroje z amerických tajných služeb, na jejichž popud údajně Izraelci jednali, o tom dnes informoval list The New York Times (NYT). Íránské ministerstvo zahraničí vzápětí informaci popřelo.
Donald Trump

Moderátorka nešetřila Trumpa, čelil i otázkám ohledně spekulace o bin Ládinovi

Některá americká média po nočním vystoupení Donalda Trumpa v televizní diskusi vyzdvihují počínání moderátorky Savannah Guthrieové. Ta prezidenta v hodinovém přenosu zasypala nelehkými otázkami ohledně konkrétních činů, jako bylo například propagování konspirační teorie o tom, že Spojené státy nezabily vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Více souvisejících

Usáma bin Ládin Chálid Favváz (poradce bin Ládina)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 51 minutami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

Zdroj: David Holub

Další zprávy