USA v nebezpečí: Senátoři se nedohodli, přestal platit důležitý zákon

Washington - V USA dnes vypršela platnost zákona, který Americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) umožňoval ve velkém sběr dat o telefonátech. A protože se senátoři nedokázali dohodnout na prodloužení normy, NSA už dál špehovat nemůže.

Zákon známý jako "Patriot Act" je jedním z protiteroristických opatření přijatých po útocích z 11. září 2001, je ale terčem kritiky jako nepřípustný zásah do soukromí.

Senát sice na mimořádném nedělním zasedání odsouhlasil zahájení debaty o návrhu reformy zákona, která by sběr dat obnovila v omezeném rozsahu a pod přísnější kontrolou. Konečné schválení o normě však kvůli námitkám senátora a prezidentského kandidáta Randa Paula bude možné nejdříve v úterý.

Paulův postup kritizovali nejen demokraté, ale i mnozí republikáni. Senátor John McCain, který je proslulý tvrdým postojem vůči prezidentu Baracku Obamovi, prohlásil, že Paul se více věnuje hledání sponzorů pro svou prezidentskou kampaň než národní bezpečnosti.

"Dnes v noci začíná proces, který skoncuje s masovým sběrem dat. Zákon bude nakonec přijat, my ale vždy hledáme ty lepší stránky, neboť vláda po schválení nové normy nebude moci sbírat vaše telefonní data," řekl Paul po půlnoci místního času (6:00 SELČ). NSA začala podle BBC vypínat servery určené ke sběru dat již dříve, aby tento termín dodržela.

Šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan v neděli varoval, že konec sledovacího programu nahraje teroristům.Zpravodajští experti jsou toho názoru, že krátkodobý výpadek bude mít jen malý dopad na bezpečnost země. Vládní agentury totiž mohou pokračovat se sběrem dat případů týkajících se přeshraničního vyšetřování, pokud s jejich shromažďováním začaly ještě před vypršením lhůty.

Související

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Jeho poslední stopy vedou do čínského hotelu The Miro, odkud však zmizel. Některé aspekty nasvědčují tomu, že by mohl být čínským špiónem.

Američan Snowden chce získat ruské občanství

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži a nyní žije v ruském exilu, požádal o ruské občanství. Oznámil to dnes sám na twitteru.

Více souvisejících

NSA (The National Security Agency) USA (Spojené státy americké) CIA

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy