Jsou to zabijáci... Policie USA nahání dva uprchlé vězně, jde o kritickou situaci

Washington - Spojené státy žijou útěkem dvou nebezpečných vrahů, kterým se o víkendu podařilo prchnout z věznice v obci Dannemora ve státě New York u kanadské hranice. Podle guvernéra Andrewa Cuoma jde o kritickou situaci.

Dozorci v sobotu ráno místního času (odpoledne SELČ) zjistili, že pod přikrývkami ve dvou sousedních celách věznice Clinton Correctional Facility se místo spících odsouzenců nachází jen jejich oblečení a jiné věci. Osmačtyřicetiletý Richard Matt a čtyřiatřicetiletý David Sweat však už byli pryč.

"Jsou to zabijáci... Našim prvořadým úkolem je nyní dopadnout je," řekl Cuomo s tím, že dvojice už mohla uniknout do Kanady či zamířit do jiného amerického státu.

Stovky policistů dnes pročesávají nejen oblast v okolí věznice, ale i vzdálenější lokality této venkovské oblasti státu New York. Na silnicích jsou rozestavěny bariéry a kontrolují je ozbrojené hlídky, ve vzduchu krouží policejní vrtulníky a v terénu jsou desítky pátracích psů.

Úřady za informaci vedoucí k jejich dopadení nabídly 100.000 dolarů (2,5 milionu korun). "Byl to sofistikovaný plán. Bezpochyby potřebovali nějaký čas na jeho provedení...Nevěřím, že mohli získat potřebné vybavení bez pomoci. Určitě měli komplice," řekl Cuomo v rozhovoru s televizní stanicí ABC News.Matt a Sweat jsou vůbec prvními vězni, kterým se podařilo utéci z oddělení s maximální ostrahou v nápravném zařízení, jež funguje od roku 1865. Americká média jejich případ přirovnávají ke slavnému filmu Vykoupení z věznice Shawshank.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) uprchlí vězni Věznice

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy