Konflikt Rusko-Západ je umělý. O co Kremlu opravdu jde? Chodorkovskij promluvil

Washington/Moskva - Michail Chodorkovskij poskytl rozhovor analytickému pracovišti Atlantic Council. Bývalý ropný magnát v něm mimo jiné uvedl, že konfrontace, kterou se Západem vyvolává ruský prezident Vladimir Putin, je pouze umělá.

"Současná konfrontace se Západem je zcela umělá. Ochlazení vztahů inspirovali ti členové ruské elity, kteří se chtějí udržet u moci. Nutně potřebují nepřítele, který odvede pozornost národa od korupce a neschopnosti panující ve vedení," sdělil kdysi nejbohatší muž Ruska.

"V Rusku byl vybudován takový systém, který umožňuje náhlé zrušení jakéhokoli rozhodnutí z rozmaru jediné osoby, která nad sebou nemá žádný vnitřní kontrolní mechanismus," domnívá se Chodorkovskij.

K dotazu, zda zamýšlí ucházet se o funkci ruského prezidenta, sdělil: "Nechci se zbytečně vyjadřovat k otázkám, které teď nemají žádný praktický význam."

Zdroj: YouTube

Vztah Západu vůči Moskvě ochladl kvůli tomu, že Rusko začalo podporovat proruské separatisty na Ukrajině. Chodorkovskij se domnívá, že by Spojené státy neměly na Ukrajinu posílat zbraně. "Jestliže začnou na Ukrajinu proudit zbraně, bude se situace i nadále vyvíjet tímto směrem. Nabízí se otázka, zda jsou USA připraveny vstoupit do konfliktu a zvítězit v něm, protože jestli ne, bude se to interpretovat jako porážka Ameriky," řekl Chodorkovskij.

Chodorkovskému v minulosti patřil ropný gigant Jukos, který produkoval více ropy než například Katar. Chodorkovskij coby jeden z největších kritiků Vladimira Putina teď žije ve Švýcarsku.

Související

Michail Chodorkovskij

Paradox. Ruská opozice je po vzpouře kvůli Chordovskému ještě více rozdělená

Nezávislý ruský server Moscow Times přišel s tvrzením, že vzpoura wagnerovců z konce června rozděluje také protikremelskou opozici. Rozdělená je přitom už tak kvůli řadě rozdílných názorů a svému geografickému rozptylu v exilu, píše web. Nyní opoziční politici kritizovali jednoho ze svých lídrů Michaila Chodorkovského. 

Více souvisejících

Michail Chodorkovskij Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy