Útočník z Charlestonu chtěl rasovou válku, je obviněn z devítinásobné vraždy

Charleston (Jižní Karolína) - Po včerejším masakru v černošském kostele, kde 21letý mladík zastřelil devět lidí, se na veřejnost dostávají další závažné skutečnosti ohledně motivace k tak brutálnímu činu. Útočník se k němu přiznal a byl obviněn.

Policisté ve čtvrtek převezli Roofa ze sousední Severní Karolíny, kam po činu uprchl, zpět do Charlestonu v Jižní Karolíně, kde by dnes večer SELČ měl prostřednictvím videokonference stanout před soudem, který má rozhodnout o jeho vazbě. Zároveň by měl být obviněn z desátého trestného činu - ozbrojeného přepadení.

Během prvního výslechu se podle dvou nejmenovaných policistů Roof přiznal a prohlásil, že měl v úmyslu zahájit rasovou válku. Mluvčí charlestonské policie tyto informace nepopřel, ale odmítl je komentovat.

Zdroj: YouTube

Pistoli kalibru .45 si podle zmíněných vyšetřovatelů citovaných CNN koupil sám. Média přitom ve čtvrtek uváděla, že dostal zbraň od otce jako dárek k dubnovým narozeninám. Podle CNN však možné vysvětlení spočívá v tom, že od otce dostal jako dárek peníze a za ně si pistoli pořídil.

"Jednoznačně budeme chtít, aby dostal trest smrti," řekla dnes podle agentury AP jihokarolínská guvernérka Nikki Haleyová o mladíkovi, který byl podle jednoho ze svých známých přesvědčen, že "černoši přebírají vládu nad světem". "Je to absolutní zločin z nenávisti, hledíme ďáblu do tváře," řekla Haleyová.

Související

Více souvisejících

Střelba v Charlestonu (USA) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy