Mitt Romney žádá odstranění vlajky Konfederace z Charlestonu

Washington - Kandidát na republikánskou nominaci na americký prezidentský úřad Mitt Romney v sobotu vyzval k okamžitému odstranění válečné vlajky Konfederace z areálu jihokarolínského Kongresu v Charlestonu. Kontroverzní prapor symbolizuje otrokářské jižanské státy z dob americké občanské války v letech 1861-65. Jižní Karolína je poslední americký stát, který ještě umístění vlajky na veřejných budovách toleruje.

Podle agentury AP Romney odstartoval citlivou debatu o problému, který dodnes Američany rozděluje, a přinutil i ostatní republikánské kandidáty, aby se k němu vyslovili. Mnozí považují vlajku za symbol rasové diskriminace, jiní ji označují za součást neodmyslitelného historického dědictví."Odstraňte ji a uctíte památku charlestonských obětí," napsal Romney v Twitteru. K odstranění vlajky vyzval už prezident Barack Obama, ale politici z republikánského tábora zachovávají mlčení. Výjimkou je kromě Romneyho bývalý floridský guvernér Jeb Bush. "Na Floridě jsme prapor přenesli z Kapitolu do muzea, kam patří," řekl agentuře AP.Vlajka Konfederace vlála do roku 2000 na kopuli charlestonského Kongresu, pak ale byla v důsledku kompromisu mezi stoupenci a odpůrci z budovy odstraněna. V areálu ale zůstala, je umístěna na hrobu jižanských obětí občanské války.Emblém konfederačního praporu se objevil na několika fotografiích Dylanna Roofa, který byl obviněn ze středeční vraždy devíti černochů v charlestonském kostele.V sobotu večer se v Charlestonu shromáždil velký dav lidí, kteří proti konfederační vlajce protestovali. Stovky, možná tisíce lidí podle místní policie provolávaly hesla označující prapor za symbol nenávisti, nikoli historického dědictví. Na mítinku, který trval přes hodinu, promluvilo několik řečníků.Ve městě se v sobotu uskutečnily dvě další demonstrace, vyvolané středeční střelbou v mistním černošském kostele. Lidé kráčeli městem se skandováním "Zastavte bílý terorismus" a zpěvem protestní písně We Shall Overcome. Policie kvůli demonstracím uzavřela dopravu v centru města.

Související

Více souvisejících

Mitt Romney USA (Spojené státy americké) americká občanská válka (1861-65)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy