Další aféra NSA: Bílý dům nešpehuje Hollandea, dušuje se Obama

Washington/Paříž - Další šokující zprávy přinesl v úterý web WikiLeaks. Podle něj americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) špehovala minimálně od roku 2006 poslední tři francouzské prezidenty - Jacquese Chiraka, Nicolase Sarkozyho a Francoise Hollanda. Odvolává se přitom na přísně tajné výzvědné zprávy a technické dokumenty. Bílý dům v noci na dnešek ujistil, že nesleduje a nehodlá sledovat komunikace Hollandea, uvedla agentura AFP.

Jako první informoval o odhalení francouzský deník Libération a zpravodajský web Mediapart, kteří s WikiLeaks spolupracovaly. Od roku 2006 do května 2012 měla NSA tajně sledovat francouzské prezidenty a také vysoce postavené představitele vlády.

Dokumenty, které WikiLeaks získal, obsahují především zprávy o zachycených komunikacích francouzských politiků, které byly určeny pro americké zpravodajské služby. Týkaly se například světové finanční krize, dluhové krize Řecka nebo vztahu mezi vládou prezidenta Hollanda a německé kancléřky Angely Merkelové. Součástí je také početný seznam telefonních čísel politiků, včetně přímého čísla na prezidenta.

Bílý dům v noci na středu ujistil francouzského prezidenta Hollandea, že nesleduje a ani nehodlá sledovat jeho komunikace. "Nezaměřujeme se a nebudeme se zaměřovat na komunikace prezidenta Hollandea," řekl AFP mluvčí americké národní bezpečnostní rady NSC Ned Price. Neupřesnil ale, zda se podobné operace neuskutečnily v minulosti, poznamenala agentura.

"S Francií úzce spolupracujeme ohledně všech mezinárodních témat a Francouzi jsou našimi nepostradatelnými partnery," zdůraznil Price.

Obama slíbil zreformovat NSA. Data by měly nově shromažďovat telekomunikační firmy a NSA do nich bude smět nahlížet jen se svolením soudu.

Mnoho francouzských politiků vyjádřilo nad zprávami znechucení. "A znovu zjišťujeme, že USA nemají spojence, mají jen terče nebo vazaly," vyjádřil se k situaci poslanec vládnoucích socialistů Jean-Jacques Urvoas na Twitteru.

Už v minulosti vyšlo najevo, že USA sledovaly komunikaci německých politiků, včetně kancléřky Merkelové. Zveřejňovat informace o tajných monitorovacích programech začal zveřejňovat bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Související

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Jeho poslední stopy vedou do čínského hotelu The Miro, odkud však zmizel. Některé aspekty nasvědčují tomu, že by mohl být čínským špiónem.

Američan Snowden chce získat ruské občanství

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži a nyní žije v ruském exilu, požádal o ruské občanství. Oznámil to dnes sám na twitteru.

Více souvisejících

NSA (The National Security Agency) Barack Obama Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy