BP může zabetonovat vrt v Mexickém zálivu

Houston - Britská ropná společnost BP dostala od americké vlády svolení k zabetonování vrtu Macondo v Mexickém zálivu. Informuje o tom ve čtvrtek server deníku Houston Chronicle.

Tříměsíční sága kolem unikající ropy v Mexickém zálivu je tak téměř u konce. Řekl to i sám prezident Spojených států amerických Barack Obama. "Dlouhý boj za zastavení úniku a zkrocení ropy se konečně blíží ke konci," řekl Obama.

Inženýři BP v úterý začali do ústí vrtu Macondo pumpovat směs bahna, aby z něj vytlačili ropu zpět do jejího ložiska pod mořským dnem. Nyní dostali svolení od Thada Allena, zmocněnce americké vlády pro dohled nad celou operací, aby ústí vrtu Macondo zabetonovali cementovou směsí.

Ačkoliv po zabetonování nebude pochyb o tom, že z vrtu již ropa unikat nebude, BP plánuje vytvořit další betonovou "zátku" hluboko pod mořským dnem prostřednictvím pomocného vrtu. Ten těžaři poslední měsíce hloubili podél vrtu Macondo.

Z vrtu Macondo unikala ropa od 20. dubna, kdy vybuchla plošina BP Deepwater Horizon. Do moře se od té doby dostalo 4,9 milionu barelů (800 milionů litrů) ropy. Surovina se dostala na pobřeží všech pěti států USA kolem Mexického zálivu - Louisiany, Alabamy, Mississippi, Floridy a Texasu - a způsobila obrovskou ekologickou katastrofu.

Je to nejhorší únik ropy způsobený nehodou v lidské historii. Pouze úmyslné vypuštění osmi milionů barelů ropy iráckou armádou do Perského zálivu v roce 1991 bylo horší katastrofou.

Ve středu americká vláda zveřejnila zprávu, která uvádí, že tři čtvrtiny uniklé ropy se podařilo zachytit, spálit nebo rozpustit. Na kabinet se okamžitě snesla kritika aktivistů, že závěry zprávy jsou nepodložené a samotný dokument je úmyslně zaměřený ke zmírnění závažnosti situace okolo katastrofy.

"Je to politický dokument, který má za cíl zmírnit hněv veřejnosti ohledně úniku ropy a opět lidi uložit ke spánku," řekl Richard Steiner, oceánograf Aljašské univerzity a poradce organizace Greenpeace.

Související

Těžba ropy

Ropný gigant BP má rekordní ztrátu, oznámil novou strategii

Britská ropná společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 6,7 miliardy dolarů (149,4 miliardy Kč) po zisku 2,8 miliardy USD před rokem. Firma také nastínila plány do budoucna, v nichž počítá s tím, že do roku 2030 výrazně sníží produkci ropy i plynu. Poprvé za deset let se také rozhodla snížit dividendu.

Více souvisejících

bp ropa

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy