Sněhová bouře v USA zabila 19 lidí. Ve Virginii napadlo 102 cm

Washington - Obrovská sněhová bouře ve Spojených státech už začíná pozvolna ustupovat. Byla ale tak silná, že během dvou dnů na některých místech napadlo až 102 centimetrů sněhu, ochromená byla i doprava.

Na východ USA dorazila sněhová bouře v sobotu ráno. Jen během dopoledních hodin hlásilo sedm států stav nouze, odpoledne se ale čísla ještě navýšila. Bouře byla tak silná, že doprava ve většině zasažených měst úplně zkolabovala.

Bouře zasáhla zhruba 85 milionů lidí, stav nouze kvůli ní vyhlásilo jedenáct států a hlavní město Washington. V newyorském Central Parku bylo naměřeno 68 centimetrů sněhu, což je druhé největší množství v historii města. Aerolinky zrušily od pátku přes 10.000 letů.

Místní obyvatelé tolik sněhu nepamatují. Většina lidí si udělala zásoby a ukryla se v bezpečí domova. Ti, co vyšli ven, museli čelit silné vánici, která dosahovala rychlosti až 80 kilometrů v hodině a silným poryvům sněhu.

Zemřelo nejméně 19 lidí, hlavně při dopravních nehodách, informuje BBC. Jen v okrajových částech Virginie, kde napadlo 76 centimetrů sněhu, pak došlo k více než tisícovce dopravních nehod. Bouře zasáhla celkem 20 států.

Ve státech Arkansas, Severní Karolína, Kentucky, Ohio, Tennessee a Virginie zemřelo nejméně 13 lidí při dopravních nehodách souvisejících s nepříznivým počasím. Jeden člověk zahynul v Marylandu. V New Yorku zemřeli tři lidé při odklízení sněhu. Ve Virginii se stalo dalším dvěma lidem osudným podchlazení.

V Pensylvánii zůstaly stovky lidí "viset" téměř celý den v zácpě. Tvořily se tu mnohakilometrové kolony. V Kentucky automobily utvořily dokonce 56 kilometrů dlouhý štrúdl.

Sněhová kalamita ale ovlivnila i chod domácností. Desítky tisíc lidí se až na 12 hodin ocitly bez proudu. Předem si ale udělaly zásoby - podle toho také vypadaly regály v obchodech. Byly úplně prázdné. Většina obchodních středisek a institucí zavírala velmi brzy. Některá vůbec neotevřela.

Nejvíce sněhu (až 102 centimetrů) napadlo ve Virginii, informuje BBC. Se svými 86 centimetry pak následoval Maryland. V New Yorku, kde v odpoledních hodinách došlo k úplnému zhroucení dopravy bylo "jen" 71 centimetrů. I to je ale více, než je dosavadní rekord z roku 2006, kdy na zemi leželo něco málo přes 68 centimetrů bílé pokrývky.

Divadla na Broadwayi zrušila na výzvu radnice v sobotu všechna představení. Guvernér státu New York Andrew Cuomo vyhlásil zákaz vyjíždět od sobotních 14:30 (sobota 20:30 SEČ) na všechny silnice v jižní části státu, včetně Long Islandu. Výjimku mají zásahové vozy. Nejezdí ani městské autobusy a část metra a příměstských vlaků.

Poté, co hlavní město Washington zasypalo více než 60 centimetrů sněhu, což ochromilo život ve městě, sněžení nečekaně ještě nabralo na síle a vydalo se severovýchodním směrem k oblasti New Yorku, kde žije zhruba 20 milionů lidí.

V největším městě Spojených států přestalo sněžit kolem 22:00 (dnes 4:00 SEČ) a plně mobilizované technické služby budou podle úřadů ještě dlouhé hodiny odklízet sníh. New York oznámil uzavření některých mostů a tunelů vedoucích do města pro soukromou dopravu, zcela bez aut jsou například jindy rušné ulice Manhattanu. Zákaz by měl platit do dnešního rána (přibližně do poledne SEČ).

V Severní a Jižní Karolíně meteorologové očekávají námrazu. Ve státech New York, New Jersey, Pensylvánie, Maryland a Delaware předpokládají potenciálně nebezpečné záplavy v pobřežních oblastech. Situaci znepříjemňuje také silný vítr a na některých místech též výpadky elektrického proudu. V Severní Karolíně se bez elektřiny ocitlo 150.000 domácností a firem.

Díky intenzivním odklízecím pracím ale už úřady mohly leckde zmírnit dopravní omezení. V největším městě Spojených států přestalo sněžit kolem 22:00 (dnes 4:00 SEČ) a plně mobilizované technické služby intenzivně odklízejí sníh. Díky tomu úřady mohly zrušit část restriktivních opatření, jako bylo uzavření některých mostů a tunelů vedoucích do města pro soukromou dopravu.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Sněhová bouře

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy