"Buldozer" Trump míří k nominaci, Republikánské straně hrozí rozvrat

Washington - Podle analytiků hrozí, že Spojené státy budou v prezidetnských volbách rozdělené jako nikdy dříve. Republikánské straně navíc prý po nebývalém úspěchu Donalda Trumpu hrozí rozkol. To demokrati mají jané starosti. Musí vymyslet, jak realitního magnáta zastavit.

Trump ve vítězném projevu slíbil sjednotit republikány a snadno v prezidentských volbách vyřídit Clintonovou. "Upřímně řečeno, bude to jednoduchý zápas," prohlásil Trump ve floridském Palm Beach. Oslovil i své protikandidáty: Tedu Cruzovi poblahopřál k vítězství v Texasu, Marka Rubia odkázal na smetiště dějin.

Podle serveru Politico připomínala Trumpova úterní oslava korunovaci. "Cítím se zatraceně dobře," řekl newyorský miliardář obklopený deseti americkými vlajkami a dvěma obřími zrcadly versailleského stylu.

Volby se podle vedení republikánů mohou změnit v referendum proti Trumpovi, což může stranu poškodit v prezidentských i v příštích parlamentních volbách. Republikáni ztratí tradiční voliče, ale i příslušníky menšin, proti nimž se Trump vymezuje. V porovnání s Clintonovou je podle přesvědčení mnohých Trump nevolitelný.

"Republikánská strana, jak jsme ji znali po desetiletí, už neexistuje," napsal list Politico.

Cruz, který byl v úterním hlasování úspěšnější než Rubio, své rivaly vyzval, aby boj vzdali a podpořili ho. "Žádám vás, abyste zvážili společný postup, sjednocení," komentoval Cruz volební výsledky. "Cruz nemůže vyhrát, pokud Rubio neodstoupí, což se ale nestane," napsala britská BBC.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Prezident USA Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy