Trump propadl ve Washingtonu, vítězem volebního shromáždění je Rubio

Washington - Realitní magnát Donald Trump, dosavadní favorit republikánů na post prezidenta USA, utrpěl volební porážku ve Washingtonu a musí se spokojit až s třetím místem. V metropoli USA zvítězil floridský senátor Marco Rubio, těsně za ním skončil guvernér Ohia John Kasich.

Na sobotním republikánském shromáždění ve Washingtonu získal podle odhadů CNN a NBC senátor Rubio 37 procent hlasů, a připsal si tak 10 delegátů. Jen o procento méně a devět delegátů ve Washingtonu vybojoval guvernér Kasich. Trump skončil na třetím místě se 14 a Cruz na čtvrtém z 12 procenty hlasů, což na zisk delegátů nestačilo.

Ve státě Wyoming získal během sobotní republikánské vnitrostranické volby nejvíce delegátů Cruz. Díky zisku 66 procent hlasů si jich připsal devět z 12. Na druhém místě se se ziskem 20 procent hlasů umístil Rubio a teprve na třetím se sedmi procenty dosavadní favorit republikánského klání Trump. Oba získali po jednom delegátovi. O podpoře jednoho z delegátů se rozhodne později.

Ve Wyomingu má proces rozdělování delegátů několik stupňů, jejichž vrcholem je až červencový celoamerický nominační konvent Republikánské strany.

V republikánském hlasování na americkém tichomořském území Guamu získal v sobotu jednoho delegáta Ted Cruz. Zbylých osm se rozhodne později, kterého z prezidentských kandidátů podpoří.

Nejvíce delegátů mezi republikány získal zatím Donald Trump (463) následovaný Tedem Cruzem (371). Marco Rubio má podporu 166 a John Kasich 63 delegátů. K získání republikánské nominace jich je zapotřebí 1237.

V demokratických primárkách na Severních Marianách zvítězila Hillary Clintonová, a připsala si tak na seznam čtyři nové delegáty. Její rival Bernie Sanders získal dva. Na stranu Clintonové se po primárkách navíc přiklonilo i všech pět místních takzvaných superdelegátů, tedy funkcionářů strany, kteří se nemusí řídit výsledkem hlasování.

Clintonová je v demokratickém nominačním souboji favoritkou, dosud získala 776 delegátů, zatímco Sanders 551. Se započtením superdelegátů má bývalá první dáma a exministryně zahraničí už 1231 delegátů a její rival 576. K získání demokratické nominace jich je zapotřebí 2383.

Související

Jill Steinová

Jill Steinová zatčena. Kandidátka na americkou prezidentku v rukou policie

Jill Steinová, kandidátka za Stranu zelených do prezidentských voleb ve Spojených státech, se objevila na protestní akci na Univerzitě St. Louis. Steinová zveřejnila krátké video na internetu a krátce poté byla zadržena policií. Pokoušela se zprostředkovat dialog mezi studenty a policií, avšak policisté ji ignorovali, uvedl mluvčí její kampaně.
Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Biden zaostává za Trumpem v klíčových státech, říká průzkum

Rok před prezidentskými volbami v USA má současný prezident Joe Biden v několika klíčových státech výrazně nižší podporu než jeho předchůdce a pravděpodobný vyzyvatel Donald Trump. Ukazují to v neděli zveřejněné výsledky průzkumu veřejného mínění, informuje New York Times.

Více souvisejících

Prezident USA Marco Rubio (kandidát na post prezidenta USA) Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy