Republikán Cruz si připsal úspěch ve Wyomingu, získal většinu delegátů

Cheyenne – Velký úspěch zaznamenal ve státě Wyoming konzervativní republikánský uchazeč o nominaci na prezidenta USA Ted Cruz. Na sobotním sjezdu tamní republikánské strany získal všech 14 delegátů.

Už v březnu Cruzovi tamní vnitrostranické volby přidělily devět z 12 kandidátských hlasů, takže z tohoto státu může počítat nejméně s 23 z celkových 29 delegátů přidělených v tomto státě.

Proces rozdělování delegátů ve Wyomingu má několik stupňů, vrcholem je formálně červencový celoamerický nominační sjezd Republikánské strany. S výběrem delegátů v tomto státě se začalo na počátku března hlasováním na okrskové úrovni, z něhož vzešla delegace pro okresní stranické sjezdy.

Na nich se později v březnu rozhodovalo o 12 z celkových 29 delegátů. Na sobotním celostátním sjezdu republikáni přerozdělili dalších 14 delegátů. Zbývající tři delegátské hlasy jsou vyčleněny pro vedení strany, kteří vystupují jako nezávislí, mohou tak hlasovat podle svého uvážení.

Republikánský favorit Donald Trump ve Wyomingu získal nejméně jeden delegátský hlas, a to již v březnu. Jeden hlas tehdy obdržel i Marco Rubio, který mezitím z kampaně odstoupil. Zbývající dvanáctý delegátský post zůstal v březnu nepřiřazený.

Cruzovi podle AP pomohla cílená volební kampaň. Trump naopak příliš pozornosti Wyomingu nevěnoval. V sobotu pro stanici Fox News uvedl, že zde nehodlal utratit miliony dolarů na úplatky, aby si zajistil podporu.

Komplikovaný proces volby byl také v Coloradu, které má 37 delegátů. Už teď je jasné, že 30 z nich připadlo Cruzovi.

Související

Ted Cruz

Senátor Cruz čelí kritice. Unikl před texaskými mrazy do Mexika

Zástupce amerického státu Texas v Senátu Ted Cruz čelí rostoucí vlně kritiky kvůli tomu, že s rodinou odletěl do mexického letoviska Cancún, zatímco se jeho stát potýká s extrémními mrazy, které ponechaly miliony Texasanů bez elektřiny a pitné vody. S odkazem na své zdroje o tom informovala americká média.
Ted Cruz

Trump bez důkazů zpochybňuje regulérnost voleb. Republikáni ho kritizují i hájí

Ostrou kritiku od některých republikánských politiků si dnes vysloužil prezident Donald Trump za výroky, jimiž zpochybnil regulérnost voleb. Řekl mimo jiné, že demokraté se mu snaží vítězství ukrást. Bývalý republikánský kandidát na prezidenta Rick Santorum označil Trumpova slova za nezodpovědná, nepřijatelná jsou také podle guvernéra státu Maryland Larryho Hogana. Na Trumpovu obranu se naopak postavili senátoři Lindsey Graham či Ted Cruz.

Více souvisejících

Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy