Castro šokoval delegáty kubánské komunistické strany. Předložil tento návrh

Havana - Kubánský prezident Raúl Castro na dnešním sjezdu kubánské komunistické strany uvedl, že příští šéfové strany i členové vlády budou muset být mladší sedmdesáti let. Na Castrova slova v úvodním projevu na sjezdu delegáti v sále reagovali tichem. Bylo tomu tak podle Reuters možná proto, že mnozí straníci byli nápadem zaskočeni.

Budoucí šéfové kubánské komunistické strany i vládní představitelé budou muset být mladší sedmdesáti let. Castro, kterému je 84 let, chce v úřadu hlavy státu zůstat do roku 2018.

„Nemyslete si, že pokud nebudete moci být ve vedení země, že nemůžete nic dělat," řekl Castro rozpačitám spolustraníkům s tím, že takoví členové se mohou nadále podílet na organizaci činnosti strany a také trávit více času s vnoučaty.

V čele zemi je nyní několik sedmdesátníků a osmdesátníků, veteránů revoluce z roku 1959. Castro by však nyní chtěl, aby byl 60. rok života hranicí pro vstup do ústředního výboru strany a nejpozději v 70 letech by člen vedení musel odstoupit. To by umožnilo mladším funkcionářům rychleji postupovat na stranickém kariérním žebříčku.

Nově navržená opatření musí odsouhlasit stranický sjezd. Podle Castra by ale bylo dobré vypracovat příslušný ústavní dodatek a nechat voliče v referendu tato omezení i další reformy schválit.

V pondělí budou delegáti sjezdu volit nové vedení strany. Castrovo znovuzvolení se očekává, stejně tak potvrzení role 85letého Josého Ramóna Ventury v roli stranické dvojky. Věkové limity ohlášené Castrem se tak na ně zřejmě vztahovat nebudou.

Související

Ilustrační foto

Kuba směřuje ke změně režimu, míní režisér Pérez. Promluvil i o vztazích s USA

Kuba už udělala důležitý krok na cestě k jinému režimu tím, že má civilního prezidenta, domnívá se kubánský režisér Haliam Pérez. Větší změna ale podle něj nastane, až se na vedení země nebudou podílet lidé, kteří před šesti dekádami vedli kubánskou revoluci. Už teď mají ale na tomto karibském ostrově částečně vliv jejich potomci, prosazující do jisté míry kapitalistické způsoby, řekl ČTK Pérez, který v Praze na festivalu La Película představil svůj dokument Marina.

Více souvisejících

Raúl Castro Kuba

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy