Trump a Cruz se přou o záchody pro transsexuály, miliardář překvapil

Washington - Mezi favoritem na post amerického prezidenta za republikány Donaldem Trumpem a jeho rivalem Tedem Cruzem se rozhořel spor o záchody pro transsexuály.

Severokarolínští zákonodárci nedávno přijali zákon, který mimo jiné vyžaduje, aby lidé používali veřejné toalety odpovídající pohlaví, které mají uvedené v rodném listu. Proti tomu se bouří nejen obhájci práv sexuálních menšin, ale rovněž řada veřejných osobností. Své koncerty v tomto státě zrušili například Bruce Springsteen, Bryan Adams či kapela Pearl Jam.

Trump se proti normě označované jako "záchodkový zákon" vyslovil během čtvrteční zastávky své kampaně ve státě New Jersey. Praxe, která byla před přijetím zákona, podle něj byla bezproblémová. "Skoro nikdo si na to nestěžoval. Lidé jdou na ten záchod, který jim připadá pro ně vhodnější. Nebyly s tím žádné potíže," prohlásil Trump, který byl dosud znám spíše svými slovními výpady proti menšinám.

Zdroj: YouTube

Jeho slov se vzápětí chopil představitel konzervativního evangelického křídla Republikánské strany Cruz. Trump se podle něho dává do služeb "politické korektnosti", což je slovní spojení zvedající velké části republikánských voličů tlak. Sám Trump tato dvě slova ještě nedávno označoval za hodnotu demokratů, s níž je třeba skoncovat.

"Dospělí muži, cizinci, by neměli být o samotě na toaletách s malými děvčaty," varoval Američany před možným dopadem svobodného rozhodování transgenderových osob Cruz, který zákon označil za vítězství "zdravého rozumu". Trump se podle něho začíná názorově přibližovat demokratům.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA) transsexualové

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy