Rousseffová musí dočasně odstoupit, úřadu se ujme viceprezident Temer

Brasília - Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová bude muset dočasně odstoupit, odhlasoval dnes senát po 20hodinové bouřlivé debatě. Pro se vyslovilo 55 senátorů, proti bylo 22. K přijetí rozhodnutí stačila prostá většina z 81 členů senátu.

Pro Rousseffovou začíná 180denní období, během kterého bude dočasně zbavena funkce, i když titul, rezidence, ochranka a právo cestovat jí zůstává. Bude dostávat také plat, i když není jasné, zda v plné výši.

Zdroj: YouTube

Senát se nyní bude zabývat její vinou v případě manipulací s rozpočtem a o výsledku rozhodne novým hlasováním, kdy už bude zapotřebí nejméně dvoutřetinová většina. Pokud bude verdikt znít v neprospěch Rousseffové, přijde tak první žena v čele Brazílie o funkci definitivně a navíc se nebude smět osm let o žádnou volenou funkci ucházet. Naděje, že Senát prezidentku podpoří, je podle pozorovatelů malá, protože dnešní volba ukázala, jak velkou převahu má opozice.

Rousseffová vinu popírá a tvrdí, že je obětí převratu. I její odpůrci, z nichž mnozí si přejí uspořádání předčasných voleb, uznávají, že v rámci korupčního prostředí brazilské politiky, patří Rousseffová k nejméně zkorumpovaným. Navíc se poukazuje na to, že o prezidentčině osudu rozhodovali ti, kdo patří k nejzkorumpovanějším - 33 senátorů bylo totiž obviněno nebo je vyšetřováno kvůli finančním podvodům.

Rousseffová dnes úřad předá viceprezidentovi Michelovi Temerovi. Předání má mít komorní podobu - prezidentka bude oficiálně informována o výsledku senátního hlasování a jeho důsledcích pro ni, Temer dostane oznámení, že musí převzít vedení státu. Temer, jemuž hrozí impeachment ze stejných důvodů jako Rousseffové, má mnoho odpůrců zejména mezi členy Strany pracujících (PT), k níž patří Rousseffová.

Související

Více souvisejících

Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy