Ostrá kritika západu i EU. Lídři se nestarají o budoucnost, lidé se bojí...

New York – Ruský opoziční politik, aktivista a šachista Garry Kasparov, který žije v USA, na sociálních sítích zveřejnil několik poznámek týkajících se brexitu. Nejen rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie, ale i nezájem světových lídrů podle něj mohou vést k tomu, že budou lidí nuceni hledat útěchu v náručí populistů či extrémistů.

Kasparov podle svých slov připravuje k brexitu velký článek, některé body už ale zdůraznil na sociálních sítích. „Jsou zde dvě samostatná témata, tím je hlasování o brexitu samo o sobě - většina britských voličů, která se rozhodla odejít z EU, a široká škála otázek v důsledku hlasování. Populistická a občas otevřeně rasistické podpora brexitu se stala v rané fázi kampaně dominantním trendem. To rychle zastínilo prázdnou rétoriku o 'nezávislosti' a krátkozrakých ekonomických důvodech, které ignorují fakt, že stabilitu a jednotu lze mnohem lépe udržet v globalizovaném světě. Brexit představuje chvilkové poškrábání amputované končetiny ztraceného britského impéria, nic víc," píše ostře aktivista.

Jádro problému s brexitem i blížícími se americkými prezidentskými volbami Kasparov vidí v „podobně nesmyslné populistické reakci na oprávněné stížnosti, na které vlády nedokázaly zareagovat". „Hněv a frustrace lidí jsou legitimní a nedostatek skutečného zapojení vlády usnadňuje demagogům kázání jednoduchých řešení - bez ohledu na to, jak směšná, nebo hrozná tato řešení jsou. Bez dlouhodobého plánování a s málo ambiciózní pozitivní agendou ze strany lídrů se budou lidé pohybovat směrem k tomu, kdo poskytne alespoň nějaké odpovědi a nějakou agendu," myslí si šachista.

Lidé podle něj chtějí být slyšet a chtějí něco změnit. „Může to znamenat třeba hlasování pro brexit, protože ten znamená 'změnu!' i když důsledky budou negativní. Může to znamenat podporu Donalda Trumpa, protože on slibuje okamžitou akci, i když by jeho postup byl katastrofální. Může to znamenat hlasování pro Bernieho Sanderse, jehož socialistická rétorika je utopická a nemožná. Může to znamenat vstup do řad Islámského státu, protože měnící se svět v záporném slova smyslu se stává mnohem atraktivnější, pokud vidíte, že neexistuje žádná možnost, jak ho změnit k lepšímu," vysvětluje ruský opoziční politik.

Lidé podle něj mají oprávněné obavy kvůli bezpečnosti, přistěhovalectví, zaměstnanosti a dalším věcem. „Žádná z obav nebude vyléčena brexitem, Trumpem, nebo Sandersem, natož IS, ale tito jmenovaní nabízejí řešení tam, kde vlády odmítají připustit, že vůbec nějaké problémy existují. Vraťme se do období finanční krize v roce 2008, kdy elity zastíraly příčiny a pomáhaly bankám a podvodníkům, kteří ji způsobili. Vraťme se do doby, kdy Cameron v parlamentu prohrál hlasování a britská armáda se tak nepřidala k útoku na Bašára Asada v Sýrii v roce 2013, což vedlo k tomu že se do pohybu směrem k Evropě daly další miliony uprchlíků, což posílilo kampaň brexitu a všechny krajně pravicové skupiny. Vraťme se zpět do Evropy a USA, které odmítly vyslat vojanskou pomoc Ukrajině, což vedlo k první invazi a anexi od druhé světové války," shrnuje neúspěchy světových lídrů.

Všechny tyto samolibosti a zbabělosti podle Kasparova ukázaly, jak málo se lídři starají o široké dění, dlouhodobý výhled a budoucnost Evropy i celého světa. „Ignorovali, že jsou pod skutečným útokem z řad politických a náboženských extremistů v jejich vlastních zemích, radikálů ze zahraničí, a bohatého diktátora z Ruska. Toto dění zanechalo vakuum, které se snaží zaplnit demagogové, nenávistní a neznalí lidé, prodejci snů a džihádisté. Mají plány a mají své důvody – a vyhrávají. Ti, kteří se starají, budou mít vždy výhodu oproti těm, kteří se nestarají. Takže doufám, že brexit je budíčkem pro Evropu a Ameriku, a ne jen větší inspirací pro další agenty chaosu," dodal ve své úvaze Kasparov.

Související

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Garri Kasparov prozradil, jak dosáhnout převratu a svržení Putina

Ruský šachový velmistr Garri Kasparov, který patří mezi hlasité kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina, nastínil podmínky, které by podle něj mohly vést ke svržení ruského vůdce při "palácovém převratu". Ruská veřejnost i státní elity podle něj musí pochopit, že válka je prohraná, a to společně se sílící sociální a ekonomickou nespokojeností vytvoří správné podhoubí, napsal zpravodajský server Business Insider.

Více souvisejících

Garri Kasparov (šachista) Brexit EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy