Varování lékařů: Studené LED osvětlení škodí lidem i prostředí

Washington - Mnoho měst přechází z klasického pouličního osvětlení na energeticky úspornější LED osvětlení. Přechod k nové technologii přináší celou řadu výhod. LED osvětlení má ohromný potenciál pokud je použito správně. Pokud ne, přináší paradoxně velice závažné problémy, jako jsou poruchy spánku nebo poškození sítnice. Bílá LED světla také výrazně ovlivňují životní prostředí. Na tom se shodla Americká lékařská asociace (AMA), která přijala odborné doporučení, jak technologii používat.

AMA přijala doporučení v reakci na ohromný rozmach LED osvětlení ve velkých amerických městech. Výbor vydal směrnice, jaké mají obce volit osvětlení, aby se "minimalizoval potenciální dopad na lidské zdraví a životní prostředí".

Přechod na LED osvětlení přináší významnou energetickou úsporu. Navíc LED diody vydrží mnohem déle a nevyzařují tolik tepla. "Navzdory všem energetickým výhodám jsou některá LED světla nebezpečná pro lidské zdraví ," uvedla členka představenstva AMA doktorka Maya A. Babu.

Podle doporučení by se neměla užívat světla s barevnou teplotou větší než 3000K. Čím vyšší je barevná teplota, tím chladnějším se zdá být bílý světelný zdroj, a naopak, čím je teplota nižší, tím se zdá světlo teplejší. Barevná teplota určuje vlnovou délku světla, tedy například kolik modrého, červeného nebo žlutého světla zdroj vysílá. Vyšší barevná teplota znamená větší podíl modrého světla, naopak nižší větší podíl červeného.

Psali jsme:
Způsobují mobily přece jen rakovinu? Tato studie děsí celý svět
 

Bílá LED dioda o barevné teplotě 4000K až 5000K, která vyzařuje vysoký podíl modrého světla, byla volbou mnoha měst. Tyto diody jsou například instalovány v Seattlu nebo New Yorku. Bílé diody přináší několik problémů. Jedním z nich je oslňující efekt. Protože se modré světlo v lidském oku více rozptýlí, bílé LED diody mohou snadno oslnit řidiče a chodce, v horším případě poškodit sítnici.

Dalším problémem je narušení rytmu dne a noci, na jeho řízení má velký vliv tvorba melatoninu. Jedná se o hormon, který má produkci nejvyšší právě během tmy. Bílé LED lampy s vysokým obsahem modrého světla tvorbu melatoninu zpomalují. Podle AMA mají tyto lampy 5x větší efekt na spánkový rytmus než klasické pouliční lampy.

Vliv osvětlení je také výrazný na životní prostředí, výraznější osvětlení má velký vliv například na ptáky, kteří jsou díky tomu dezorientovaní a mění své migrační trasy, hmyz, ale i mořský život pobřežních měst. Oslňující efekt se také projevuje ve větším světelném znečištění, které nám brání ve výhledu na noční nebe.

Extrémní případ nastal v americkém městě Davis v Kalifornii, kde místní obyvatelé požadují kompletní výměnu studených LED diod za teplejší barvy.

Související

Regulace žárovek úspory nepřináší, naopak hodně stojí

Regulace žárovek úspory nepřináší, naopak hodně stojí

Praha - Vládní regulace spotřeby a energetické účinnosti automobilů, žárovek a elektrospotřebičů v USA a Evropě spotřebitelům žádné úspory nepřinášejí a celkové náklady takových norem jsou mnohem vyšší než přínosy. Uvedli to ve své studii dva američtí ekonomové Ted Gayer a W. Kip Viscusi. Úřady podle nich naprostou většinu úspor odvozují od nepodloženého předpokladu "iracionálního spotřebitele". Ve skutečnosti jsou ale iracionální a krátkozrací sami regulátoři, protože ignorují řadu ostatních aspektů produktů a vnucují lidem vlastní jednostranné preference.
Ilustrační fotografie

60wattové žárovky definitivně skončily. Už ji nekoupíte

Praha - Počínaje čtvrtkem končí distribuce klasických žárovek s příkonem nad 45 wattů na trh, omezení způsobí faktické zmizení nejoblíbenějšího světleného zdroje – šedesátiwattové klasické čiré žárovky. Ukončení výroby těchto žárovek a distribuce členským zemím EU ukládá nařízení Evropské komise.

Více souvisejících

zářivky žárovky zdraví Světlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy