Pence přijal roli Trumpova viceprezidenta, Cruze na sjezdu vybučeli

Cleveland - Guvernér státu Indiana Mike Pence ve středu oficiálně přijal nominaci na viceprezidenta USA. Jeho projev delegáti republikánského sjezdu uvítali s nadšením, naopak texaský senátor Ted Cruz se dočkal bučení na znamení nesouhlasu.

Pence, muž s ultrakonzervativními názory, kterého americká veřejnost příliš nezná, si prý nikdy nemyslel, že by mohl hovořit z tribuny nominační konference. Zažertoval, že "charismatický Trump" si ho nejspíš vybral proto, aby dosáhl rovnováhy.

Značnou část projevu věnoval vyprávění svého životního příběhu. Trumpa opakovaně chválil, mimo jiné i za to, že "v byznysu dosáhl všeho, a přitom se nikdy neobrátil zády k americkým pracujícím".

Přestože se Pence zavázal, že se neuchýlí k negativní kampani, protikandidátku demokratů Hillary Clintonovou tvrdě kritizoval. Demokraté jdou do voleb s "vyčpělým programem", řekl.

Protesty delegátů vyvolala skutečnost, že Cruz v projevu výslovně nepodpořil Trumpa. Prohlásil, že Američané by v listopadových volbách "měli hlasovat podle svého přesvědčení," ale neřekl, že by měli volit právě Trumpa. O republikánském kandidátovi se téměř nezmínil, zato vystavil tvrdé kritice Clintonovou a vládu Baracka Obamy.

Zdroj: YouTube

Potleskem naopak delegáti podle agentury AP přivítali Cruzova slova o brexitu, tedy o připravovaném odchodu Velké Británie z Evropské unie. Senátor označil brexit za "projev mohutné politické síly".

Trump a Cruz se během kampaně častovali tvrdými odsudky. Newyorský magnát označoval svého soupeře za "prolhaného Teda", zatímco Cruz hovořil o Trumpovi jako o "narcisovi".

Na konferenci z videozáznamu promluvil i další z Trumpových dřívějších soupeřů, floridský senátor Marco Rubio. Pochválil Trumpa za jeho příslib posílit národní bezpečnost USA.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA) Prezident USA

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy