Zrádce Cruz? Trumpa nemůžu podpořit už z principu, vysvětloval

Cleveland – I dnes pokračuje republikánský sjezd, který budí velká vášně. Texaský senátor Ted Cruz dnes na setkání delegátů obhajoval své rozhodnutí nepodpořit prezidentského kandidáta strany Donalda Trumpa. 

Cruz, který se v primárkách miliardářovi postavil a byl jeho hlavním soupeřem, se během projevu na konventu za Trumpa nepostavil. Voličům však řekl, aby hlas odevzdali podle svého přesvědčení.

Jeho středeční projev doprovázelo nesouhlasné bučení. Předsedkyně delegátů za stát Washington Susan Hutchisonová ho nazvala zrádcem strany.

Důvod, proč se na Trumpovu stranu nepřidal, je prý prostý. „Nemám ve zvyku podporovat ty, kteří útočí na mou ženu a mého otce," vysvětloval. „O uplynulé noci jsem chtěl osvětlit principy, kterých bychom se podle mě měli jako republikáni držet," dodal.

Zda bude Trumpa volit, Cruz neprozradil. Prohlásil však, že hlas nedá předpokládané demokratické kandidátce Hillary Clintonové. Zároveň řekl, že nemá v plánu házet nyní na Trumpa špínu, ale rozhodně nebude sedět, mlčet a podporovat jeho tým.

Související

Ted Cruz

Senátor Cruz čelí kritice. Unikl před texaskými mrazy do Mexika

Zástupce amerického státu Texas v Senátu Ted Cruz čelí rostoucí vlně kritiky kvůli tomu, že s rodinou odletěl do mexického letoviska Cancún, zatímco se jeho stát potýká s extrémními mrazy, které ponechaly miliony Texasanů bez elektřiny a pitné vody. S odkazem na své zdroje o tom informovala americká média.
Ted Cruz

Trump bez důkazů zpochybňuje regulérnost voleb. Republikáni ho kritizují i hájí

Ostrou kritiku od některých republikánských politiků si dnes vysloužil prezident Donald Trump za výroky, jimiž zpochybnil regulérnost voleb. Řekl mimo jiné, že demokraté se mu snaží vítězství ukrást. Bývalý republikánský kandidát na prezidenta Rick Santorum označil Trumpova slova za nezodpovědná, nepřijatelná jsou také podle guvernéra státu Maryland Larryho Hogana. Na Trumpovu obranu se naopak postavili senátoři Lindsey Graham či Ted Cruz.

Více souvisejících

Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA) Donald Trump Prezident USA

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy