Fidel Castro slaví 90. narozeniny, Kuba mu vzdává hold

Havana - Kuba vzdává hold dlouholetému komunistickému vůdci Fidelu Castrovi, který dnes slaví 90. narozeniny. Diktátor rozděluje společnost. Jedni ho nenávidí, podle druhých vymanil ostrov ze závilosti na USA.

Tisíce lidí už v noci začaly na pobřežním bulváru Malecón s oslavami Castrova jubilea. S úderem půlnoci zahrála kapela Happy Birthday na počest legendárního levicového revolucionáře na "anti-imperialistické tribuně" - jak se přezdívá náměstíčku před nově otevřeným americkým velvyslanectvím. Na druhé straně zátoky pak oblohu ozářily ohňostroje.

Podél promenády Malecón pluly pestrobarevné lodě vezoucí tanečníky a kapely salsy, protože letos na Castrovo výročí připadl i každoroční havanský karneval. "To je ten nejlepší dárek, který mu můžeme dát, tato party," řekla tanečnice Leydis Camposová (25) ve žlutozeleném oblečení s flitry na víčkách. "K dožitým 90 letům ještě dalších 90!" "Fidel je to nejlepší, co naši zemi potkalo," řekl Aldo Zamora (40), prodavač nafukovacích zvířátek zdobených cukrovinkami.

Fidel Castro podle agentury AP napsal Kubáncům dlouhý dopis, v němž jim děkuje za podporu a připomněl některé okamžiky ze svého dětství a mládí. Také opět kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu, že při březnové návštěvě ostrova vyzýval Kubánce k větší politické svobodě a demokracii a že při květnové návštěvě Hirošimy se neomluvil Japoncům.

V roce 2008 oficiálně převzal moc od Fidela jeho bratr Raúl Castro a Kuba se od té doby výrazně změnila. Raúl přispěl ke zmírnění napětí mezi Washingtonem a Havanou, umožnil tržní reformy a větší přístup k internetu a zmírnil cestovní omezení.

Vliv Fidela Castra na kubánskou politiku zeslábl, ačkoli podle analytiků stále hraje na politické scéně jistou roli. Konzervativní představitelé komunistické strany totiž využívají jeho morální autoritu a popularitu, aby brzdili tempo změn.

Při svých osmdesátinách byl Fidel Castro zesláblý po onemocnění trávicí soustavy, jemuž málem podlehl. Jeho ideje ale tehdy slavily úspěch, když se k moci v řadě latinskoamerických zemí dostali levicoví prezidenti. Nyní se tento blok rozpadá. Fidelovi přátelé v Brazílii i v Argentině padli a moci se ujali pravicoví politici. Venezuelský prezident Nicolás Maduro navštíví u příležitosti Fidelových narozenin Kubu, sdělila místní média. Venezuela se ovšem potýká s ekonomickou krizí a snížila export levné ropy na Kubu.

Související

Fidel Castro Rozhovor

Castro se chopil moci před 65 lety. Kubánský režim má neuvěřitelnou schopnost redefinovat se v zájmu přežití, uvádí Březinová

Před pětašedesáti lety, 16. února 1959, se předsedou vlády na Kubě stal Fidel Castro. Právě on byl klíčovou postavou revoluce, která krátce předtím svrhla diktátora Fulgencia Batistu. Hlavní motivací tehdejších změn byla touha kubánské společnosti po naplnění skutečné nezávislosti země, domnívá se Kateřina Březinová v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanistka působící na Metropolitní univerzitě v Praze také připomněla, že Castro v této době odmítal, že by byl komunistou – k ideologii marxismu-leninismu se přihlásil později. Odbornice na Latinskou Ameriku však problematizuje interpretaci, že se tak stalo pouze pod vlivem probíhající studené války, byť špatné vztahy mezi Kubou a Spojenými státy v orientaci Castrova režimu na Sovětský svaz podle ní sehrály svou roli.

Více souvisejících

Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy