S Putinem se všichni mýlí? Přeje si úplně něco jiného, než tvrdí svět, tvrdí bývalý oligarcha

Londýn – Přestože světová média spekulují, že ruský prezident Vladimir Putin v americké prezidentské volbě podporuje republikána Donalda Trumpa, který se netají tím, že by rád vztahy s Moskvou zlepšil a že by zrušil sankce, opak může být pravdou. Myslí si to manažer, podnikatel a bývalý oligarcha Michail Chodorkovskij.

Donald Trump v Bílém domě nemusí hrát Putinovi do karet, myslí si muž, který strávil více než 10 let ve vězení jako politická nemesis ruského prezidenta. V rozhovoru pro server Politico tvrdí, že Putin, který je znám svým „chlapáctvím", by se mohl s Donaldem Trumpem velmi brzy střetnout ve válce eg.

„Nejsem přesvědčen, že pokud se Trump dostane k moci, bude situace pro Putina lepší," uvedl Chodorkovskij v pátek v londýnské kanceláři jeho prodemokratické organizace pro lidská práva Otevřené Rusko.

Chodorkovskij také varoval, že Putin a Rusko musí být připraveni na to, že se vztahy s USA mohou oproti současné situaci ještě zhoršit - to proto, že v případě zvolení Hillary Clintonové, mu nová hlava státu neodpustí údajné ruské vměšování do voleb v USA. „Ona dobře ví, jak Putina zatlouci ještě hlouběji. Je dost zkušená a neodpouští," myslí si někdejší ruský oligarcha.

Trump jako loutka Kremlu?

Chodorkovskij, který nečekaně dostal od Putina milost v prosinci 2013, těsně před zimními olympijskými hrami v Soči, má zvláštní vhled do temných způsobů Moskvy. Jako vedoucí ruské společnosti Jukos byl kdysi nejbohatším Rusem a nejmocnějším oligarchou, a před svým zatčením v roce 2003 byl považován za hrozbu pro Kreml.

Zatímco demokraté v USA tvrdí, že Trump by jako prezident byl loutkou Kremlu, Chodorkovskij tvrdí, že skutečnost je jiná. Trump v Bílém domě by podle něj moul ruskému vůdci způsobit řadu problémů. Pro ilustraci srovnává potenciální vztah mezi Trumpem a Putina a vazbu mezi Putinem a Ramzanem Kadyrovem, silným vůdcem Čečenska, který projevil neochvějnou věrnost Putinpvi výměnou za štědré financování jeho regionální správy a značnou míru politické autonomie.

„Všichni známe lidi jako Trump," uvedl Chodorkovskij. „A je vysoce nepravděpodobné, že Putin bude hrát tak, aby to vyhovovalo Trumpovým ambicím, jako když Kadyrov hraje tak, aby to vyhovovalo Putinovým ​​ambicím," myslí si.

Clintonová je předvídatelná, Putin s jejím vítězstvím počítá

Pokud jde o Clintonovou, Chodorkovskij uvedl, že věří, že Putin po celou dobu počítá s jejím eventuálním vítězstvím, a proto se v posledních měsících pohyboval preventivně tak, aby zhoršoval vztahy mezi starými rivaly z dob studené války - teoreticky by ho to totiž mohlo dostat do silnější vyjednávací pozice s novou administrativou. „Pro něj je lepší, aby dosáhl sám až na dno, takže pro ni  bude jediným možným krokem bude jít nahoru," vysvětluje Rus.

Zároveň ale varoval: „Pokud Clintonová teď vyhraje, to, co Putin považuje za dno, nebude skutečné dno. Ona totiž dobře ví, jak Putina zarazit ještě víc. Je velmi zkušená a nebude odpouštět - a mluvím spíše o americkém establishmentu – a neodpustí mu údajné zasahování do vnitřního volebního procesu v USA."

Chodorkovskij, který nyní žije ve Velké Británii, řekl, že Clintonová je viděna jako předvídatelnější politický aktér než Trump. Výsledek pak podle něj je, že by bylo velmi těžké odhadnout, co se stane, když Putin nevyhnutelně odmítne podrobit Rusko přáním prezidenta Trumpa. „Putin to nemůže udělat," uvedl Chodorkovskij. „A to znamená, že spor s Trumpem by byl nevyhnutelný. Co by vzešlo z tohoto konfliktu? Těžko říci. V případě Clintonové mohu předpovídat její chování, v případě Trumpa jeho činy předvídat nemohu. Doufám, že někdo v USA ano," dodal.

Související

Michail Chodorkovskij

Paradox. Ruská opozice je po vzpouře kvůli Chordovskému ještě více rozdělená

Nezávislý ruský server Moscow Times přišel s tvrzením, že vzpoura wagnerovců z konce června rozděluje také protikremelskou opozici. Rozdělená je přitom už tak kvůli řadě rozdílných názorů a svému geografickému rozptylu v exilu, píše web. Nyní opoziční politici kritizovali jednoho ze svých lídrů Michaila Chodorkovského. 

Více souvisejících

Michail Chodorkovskij Vladimír Putin Prezident USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy