Kuriózní shoda: Castro zemřel v den výročí počátku expedice revolucionářů na Kubu

Havana - Kubánský vládní deník Granma si povšiml zajímavé shody. Fidel Castro zemřel v den šedesátého výročí počátku expedice komunistických revolucionářů na Kubu.

Skupina 82 ozbrojenců vyrazila 25. listopadu 1956 na jachtě Granma z mexického přístavu Tuxpan na karibský ostrov ovládaný diktátorem Fulgenciem Batistou, patřil Fidel Castro, jeho bratr a současný kubánský prezident Raúl Castro či Ernesto Guevara zvaný Che.

Po sedmi dnech, během kterých je provázela nepřízeň počasí, dorazili komunističtí revolucionáři 2. prosince na jihovýchodní Kubu. Vládní vojsko o jejich akci vědělo a napadlo je. Do úkrytu v pohoří Sierra Maestra se tehdy podařilo dostat jen několika bojovníkům v čele s Fidelem Castrem. O dva roky později v lednu 1959 se revolucionářům podařilo svrhnout Batistův režim a ovládnout Kubu.

Plánované oslavy 60. výročí počátku expedice na palubě jachty Granma kubánská vláda vzhledem ke Castrově úmrtí odložila na 2. ledna příštího roku.

Věděli jste, že...

Castro proslul dlouhými řečnickými projevy. Při svém znovuzvolení do čela státu v únoru 1998 hovořil před poslanci sedm hodin a patnáct minut bez přerušení, čímž překonal svůj rekord ve slovním projevu z roku 1959, kdy hovořil sedm hodin.

K jeho blízkým přátelům patřil kolumbijský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Gabriel García Márquez.

V květnu 2006 odhadl časopis Forbes hodnotu Castrova jmění na zhruba 900 milionů dolarů (téměř 23 miliard korun). Časopis Time zařadil Castra v roce 2012 mezi stovku nejvlivnějších lidí světa všech dob.

Psali jsme: Obama nabídl Kubáncům přátelství: Castra bude soudit historie, prohlásil
 

V roce 1940, ve svých dvanácti letech, napsal dopis tehdejšímu prezidentovi Spojených států Franklinu Rooseveltovi, v němž ho požádal o desetidolarovku. "Ještě nikdy jsem neviděl zelenou americkou desetidolarovou bankovku a rád bych jednu měl," napsal Rooseveltovi budoucí kubánský vůdce, který prosbu zakončil podpisem s dovětkem "váš přítel".

Podle některých zdrojů měl Castro až devět dětí s pěti různými ženami. Oficiálně ženatý však byl pouze jednou, v letech 1948 až 1955 s Mirtou Díazovou, s níž měl syna Fidelita, který se stal jaderným fyzikem.

Související

Fidel Castro Rozhovor

Castro se chopil moci před 65 lety. Kubánský režim má neuvěřitelnou schopnost redefinovat se v zájmu přežití, uvádí Březinová

Před pětašedesáti lety, 16. února 1959, se předsedou vlády na Kubě stal Fidel Castro. Právě on byl klíčovou postavou revoluce, která krátce předtím svrhla diktátora Fulgencia Batistu. Hlavní motivací tehdejších změn byla touha kubánské společnosti po naplnění skutečné nezávislosti země, domnívá se Kateřina Březinová v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanistka působící na Metropolitní univerzitě v Praze také připomněla, že Castro v této době odmítal, že by byl komunistou – k ideologii marxismu-leninismu se přihlásil později. Odbornice na Latinskou Ameriku však problematizuje interpretaci, že se tak stalo pouze pod vlivem probíhající studené války, byť špatné vztahy mezi Kubou a Spojenými státy v orientaci Castrova režimu na Sovětský svaz podle ní sehrály svou roli.

Více souvisejících

Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy