Výsměch Americe: CNN informovala o údajných ruských útocích, použila záběry ze hry

New York - Ukrajinská televizní stanice 1+1 před dvěma lety odvysílala reportáž o ruských tancích v Dobnasu, v níž divákům předložila záběry z populární počítačové hry World of Tanks. Nyní se něco podobného stalo stanici CNN.

Ukrajinská televize před dvěma lety odvysílala reportáž s názvem "Rusko posílá tanky do válčícího Donbasu". Spotem podložila své tvrzení, že proruští separatisté v Doněcku disponují obrněnou technikou poskytnutou Ruskou federací.

Ve skutečnosti ale divákům předložila záběry z populární počítačové hry World of Tanks. Na jednom z obrněnců T-72 bylo dokonce zřetelně viditelné logo uvedené hry.

@CNN Caught as #fakenews again after using Video from a game #fallout4 to illustrate #RussiaHacking during broadcast https://t.co/O6WvISILvd pic.twitter.com/V4KLEEpZdR

— CriticalToday (@mycriticaltoday) 3. ledna 2017

Prakticky stejná situace se nyní odehrává znovu. Stanice CNN informovala o údajných útocích ruských hackerů na americkou administrativu a využila k tomu záběrů z populární postapokalyptické hry Fallout.

Upozornil na to například populární portál BGR, který nejen doložil naprosto stejné záběry vyfocené ve hře, ale podotkl, že tyto obrázky nemají nic společného s reálnými hackery, televizi ale zřejmě zaujaly zlověstně vypadající neonová písmena.

@KASE_WINDU wait till they discover FO4 players were actually helping Russians and cracking real security through that mini game. pic.twitter.com/VWofHdSyy7

— Pete Hines (@DCDeacon) 2. ledna 2017

Proti užití herních záběrů se vymezil také zástupce vydavatelské společnosti Bethesda, která má Fallout pod svými křídly. Pit Heinz na twitteru ironicky uvedl, že se nyní zjistí, že hráči pomáhali Rusku prolomit obranné systémy americké počítačové infrastruktury.

Související

Tento satelitní snímek pořízený a zveřejněný 10. ledna 2023 společností Maxar Technologies ukazuje zničené školy a budovy v jižním Soledaru, poblíž Bachmutu na východní Ukrajině.

Část ukrajinských vojáků se stahuje ze Soledaru, uvádí z fronty tým CNN

Část ukrajinských vojáků ustupuje ze Soledaru, uvedl dnes reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města. Moskva dnes uvedla, že se její vojska Soledaru ve čtvrtek večer po dlouhých a tvrdých bojích zmocnila. Kyjev to vzápětí odmítl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním projevu uvedl, že ukrajinští vojáci pokračují v boji o Soledar.
Paul Whelan

Rusko odmítlo propustit Whelana. Výměnou chtělo vraha Čečence z Německa

Rusko odmítlo propustit spolu s americkou basketbalistkou Brittney Grinerovou také bývalého amerického vojáka Paula Whelana, pokud by v rámci výměny vězňů nebyl propuštěn bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Vadim Krasikov. Ten byl loni v Německu odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím v roce 2019 v centru Berlína. S odvoláním na nejmenované americké činitele o tom dnes píše web televize CNN.

Více souvisejících

CNN Hackeři Počítačové hry

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

Zdroj: David Holub

Další zprávy