Tajné služby USA zřejmě povede Coats, generál letectva ve výslužbě

Washington – Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitele štábu budoucího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa uvedla, že se ředitelem amerických tajných služeb se stane bývalý senátor Dan Coats.

Ředitel národních zpravodajských služeb je hlavním bezpečnostním poradcem amerického prezidenta a jeho úkolem je koordinace amerického civilního a vojenského špionážního aparátu. Kandidáty na tuto funkci vybírá přímo prezident, schválení personálního obsazení stejně jako u ministerských nominací však podléhá Senátu.

Coats, jehož jméno Trumo zřejmě ještě tento týden oficiálně oznámí, ve funkci vystřídá Jamese Clappera, který podal demisi k 20. lednu, kdy v Barack Obama předá prezidentský úřad Trumpovi.

Clapper byl do funkce jmenován v roce 2010. Předtím působil jako náměstek ministra obrany zodpovědný za rozvědku. Obama tehdy tohoto generála letectva ve výslužbě označil za jednoho z nejzkušenějších a nejuznávanějších zpravodajských profesionálů v Americe.

Na začátku tisíciletí Coats působil jako velvyslanec v Německu, předtím byl členem Sněmovny reprezentantů a poté i Senátu. Do Senátu USA se vrátil po obchodu z Německa a kariéru zákonodárce ukončil tento týden v úterý, kdy skončilo funkční období starého Kongresu a funkce se ujali zákonodárci zvolení v listopadových volbách. V nich Coats již nekandidoval.

Coats je ve Washingtonu znám konzervativním postojem k homosexuálům. Je považován za jednoho z tvůrců principu „neptej se a nemluv o tom", který homosexuálům sice umožňoval v armádě sloužit, ti ale nesměli o své sexuální orientaci hovořit. V roce 2011, když bylo od tohoto přístupu upuštěno, Coats s tím nesouhlasil.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Tajná služba USA James Clapper

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy