Další důvod, proč nejíst ve fast foodech? Nebezpečné chemikálie mohou poškodit vaše zdraví, varují vědci

New York – O tom, že bychom kvůli svému zdraví neměli jíst jídla z fast foodů, toho bylo řečeno a napsáno už hodně. Nově zveřejněná studie, na kterou poukazuje server The Washington Post ale poukazuje, že existuje i jiný důvod, proč se takovým jídlům z dálky vyhýbat.

Nová studie ukazuje, že v některých obalových materiálech, které používají fast foody, byly objeveny škodlivé chemikálie, které jsou spojovány s rakovinou a dalšími zdravotními problémy. Výzkumníci zjistili, že látky tyto látky mohou prosakovat do potravin ze sendvičových a dezertových obalů a lepenkových krabic.

„Máme více než jeden důvod snažit se jíst více čerstvých potravin a snížit naši spotřebu jídla z rychlého občerstvení," uvedla Laurel Schaiderová, jedna z autorek studie a výzkumná pracovnice Silent Spring Institute. „Toto je další důvod."

Psali jsme: Instantní nudle škodí zdraví? Výzkum odhalil nečekané, čtěte Na limonádu zapomeňte. Fast foody přestávají dětem nabízet slazené nápoje  

Vědci zjistili, že jsou obaly často napouštěny perfluoroalkylovanými sloučeninami (PFAS) - tedy látkami, které je mají učinit odolné vůči vodě a mastnotě. Díky nim pak z obalů neprosakují omáčky nebo tuk. Některé z těchto látek však mohou způsobovat rakovinu varlat a ledvin, onemocnění štítné žlázy nebo poruchy imunitního systému u dětí.

Schaiderová a její tým testovali obaly celkem 27 fast foodových společností včetně McDonaldu nebo Starbucks. Každý třetí obsahoval potenciálně škodlivé látky. Největší problémy zaznamenali výzkumníci u papírových obalů, do kterých se balí sendviče, nebo u krabic na hranolky a pizzu. Naopak bez problémů z testů vyšly kelímky na nápoje.

Psali jsme: Zhoubné nádory kostí: Udeří nečekaně při běžné činnosti. Pozor na noční klidovou bolest, říká onkoložka Rakovina penisu: Je nutný radikální řez? Ptali jsme se předního odborníka na nejvážnější problémy mužů  

Zároveň ale vědci říkají, že není třeba panikařit. „Je to opravdu těžké mluvit o spojení mezi tím, co jsme našli v obalu, a tím, jaký to může mít vliv na něčí zdraví," vysvětlila Schaiderová. „PFAS je komplexní kategorie."

Podle Centra pro kontrolu nemocí pro sledování toxických látek a nemocí některé látky skupiny PFAS prokazatelně způsobují „změny v játrech, štítné žláze, a ovlivňují pankreatické funkce nebo hladinu hormonů." Také mohou zvýšit hladinu cholesterolu a zvýšit riziko rakoviny. Je prý ale třeba provést další studie, aby bylo možné pochopit, jak přesně syntéza některých látek - a v jaké kombinaci - může mít vliv na zdraví člověka.

Tato konkrétní studie, která byla zveřejněna v magazínu Environmental Science & Technology Letters, nezkoumala, jaké množství chemických látek se do potravin dostalo. Schaiderová však poukazuje na jiné studie, které prokázaly, že je tento přenos možný - zvláště v případě, že potravina je horká nebo obsahuje emulgované tuky jako je majonéza.

Související

Kebab, ilustrační foto

Döner kebab je nejoblíbenějším německým fastfoodem

Když před padesáti lety, 2. března 1971, začal turecký "gastarbeiter" Mahmut Aygün ve své berlínské restauraci Hásir poprvé servírovat pita chléb, který plnil kořeněnými plátky masa grilovaného na rožni, zapsal tak berlínskou čtvrť Kreuzberg do historie rychlého občerstvení. Jeho pokrm dostal jméno döner kebap.

Více souvisejících

fastfood rakovina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy