Vláda USA nabourala globální bankovní systém? NSA čelí největšímu skandálu od dob Snowdena

Washington - Na americkou Národní agenturu pro bezpečnost (NSA) padá podezření, že dokázala proniknout do bankovní sítě SWIFT sloužící k mezinárodním převodům. Prý využila slabin v produktech firmy Microsoft.

Skupina hackerů zvaná Shadow Brokers zveřejnila v pátek zveřejnila dokumenty k podezřelým aktivitám NSA. Ta údajně prostřednictvím přísně tajné jednotky počítačových pirátů sledovala především blízkovýchodní banky kvůli případným transakcím teroristů - a prý využila slabin v produktech firmy Microsoft, používaných v počítačích po celém světě, uvedla agentura AFP.

Mnozí experti považují únik údajů za věrohodný, přestože dotčené firmy a instituce jej popřely, píše BBC pod titulkem "Vláda Spojených států 'nabourala globální bankovní systém'".

"Nezaznamenali jsme žádné známky neoprávněného přístupu do naší sítě či do služby přenosu zpráv," tvrdí SWIFT sídlící v Belgii. BBC připomněla, že hackeři systém úspěšně napadli, když loni zločinci ukradli bangladéšské ústřední bance 81 milionů dolarů.

Dubajská kancelář EastNets, sloužící při převodech blízkovýchodním bankám, zprávu o svém údajném nabourání popřela jako "zcela falešnou a nepodloženou".

Microsoft prostřednictvím blogu svého manažera pro bezpečnost Phillipa Misnera ujistil své zákazníky, že jsou v bezpečí, pokud si své počítačové programy řádně aktualizují.  Zmíněné "bezpečnostní slabiny" by podle BBC mohly na černém trhu vynést více dvě miliardy dolarů (asi 50 miliard Kč).

Podle BBC může jít o nejvážnější aféru od dob Edwarda Snowdena, který informoval o rozsahu globálního špehování v roce 2013.

Související

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Jeho poslední stopy vedou do čínského hotelu The Miro, odkud však zmizel. Některé aspekty nasvědčují tomu, že by mohl být čínským špiónem.

Američan Snowden chce získat ruské občanství

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži a nyní žije v ruském exilu, požádal o ruské občanství. Oznámil to dnes sám na twitteru.

Více souvisejících

NSA (The National Security Agency) Hackeři USA (Spojené státy americké) Microsoft SWIFT banky

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy