Šílenství Fidela Castra? Přežil 630 pokusů o atentát, jeho projevy trvaly sedm hodin

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro, který vybudoval komunistický stát prakticky na prahu Spojených států a pět desetiletí odolával snahám USA o své svržení, měl řadu přátel i nepřátel. Ti mu svůj odpor dávali najevo především neutuchající snahou připravit ho o život.

Fidel Castro byl kubánským nejvyšším představitelem téměř 50 let, moci se chopil v únoru 1959 a jako prezident rezignoval v únoru 2008. Když předával moc svému bratru Raúlovi, byl třetím nejdéle sloužícím vládcem na světě (po thajském králi Pchúmipchonovi Adundétovi a britské královně Alžbětě II.).

Ve své funkci zažil deset amerických prezidentů (od Dwighta Eisenhowera po George Bushe mladšího), sedm vůdců Sovětského svazu či Ruska (od Nikity Chruščova po Vladimira Putina) a také pět papežů (od Jana XXIII. po Benedikta XVI.).

Přes 630 neúspěšných pokusů zabít Castra údajně podnikli jeho nepřátelé. Diktátor tak několikrát přežil pokus o otravu a nepovedlo se ho zabít ani pomocí vybuchujícího doutníku nebo smrtícího pera. Sám Castro jednou na téma útoků proti své osobě poznamenal: "Kdyby přežití pokusů o zabití bylo olympijskou disciplínou, pak bych vyhrál zlatou medaili."

Catro také proslul dlouhými řečnickými projevy. Při svém znovuzvolení do čela státu v únoru 1998 hovořil před poslanci sedm hodin a patnáct minut bez přerušení, čímž překonal svůj rekord ve slovním projevu z roku 1959, kdy hovořil sedm hodin.

Na veřejnosti nejčastěji vystupoval v olivově zelené vojenské uniformě, v posledních letech svého života pak ve sportovní soupravě.

K jeho blízkým přátelům patřil kolumbijský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Gabriel García Márquez.

Catro také patřil k vášnivým kuřákům kubánských doutníků, v roce 1985 ale ze zdravotních důvodů s kouřením přestal. Za studií byl přitom paradoxně nejlepším sportovcem své školy.

V roce 1940, ve svých dvanácti letech, napsal dopis tehdejšímu prezidentovi Spojených států Franklinu Rooseveltovi, v němž ho požádal o desetidolarovku. "Ještě nikdy jsem neviděl zelenou americkou desetidolarovou bankovku a rád bych jednu měl," napsal Rooseveltovi budoucí kubánský vůdce, který prosbu zakončil podpisem s dovětkem "váš přítel".

V květnu 2006 odhadl časopis Forbes hodnotu Castrova jmění na zhruba 900 milionů dolarů (téměř 23 miliard korun). Časopis Time zařadil Castra v roce 2012 mezi stovku nejvlivnějších lidí světa všech dob.

Podle některých zdrojů měl Castro až devět dětí s pěti různými ženami. Oficiálně ženatý však byl pouze jednou, v letech 1948 až 1955 s Mirtou Díazovou, s níž měl syna Fidelita, který se stal jaderným fyzikem.

Související

Fidel Castro Rozhovor

Castro se chopil moci před 65 lety. Kubánský režim má neuvěřitelnou schopnost redefinovat se v zájmu přežití, uvádí Březinová

Před pětašedesáti lety, 16. února 1959, se předsedou vlády na Kubě stal Fidel Castro. Právě on byl klíčovou postavou revoluce, která krátce předtím svrhla diktátora Fulgencia Batistu. Hlavní motivací tehdejších změn byla touha kubánské společnosti po naplnění skutečné nezávislosti země, domnívá se Kateřina Březinová v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanistka působící na Metropolitní univerzitě v Praze také připomněla, že Castro v této době odmítal, že by byl komunistou – k ideologii marxismu-leninismu se přihlásil později. Odbornice na Latinskou Ameriku však problematizuje interpretaci, že se tak stalo pouze pod vlivem probíhající studené války, byť špatné vztahy mezi Kubou a Spojenými státy v orientaci Castrova režimu na Sovětský svaz podle ní sehrály svou roli.

Více souvisejících

Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 38 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy