Čína podle Američanů dostatečně nebrání obchodování s lidmi

Washington - Americké ministerstvo zahraničí dnes vydalo výroční zprávu o obchodování s lidmi na světě. Čínu USA nově zařadily k zemím, které dostatečně nebrání obchodování s lidmi. Tento krok může mít vážné následky. Podle stanice CNN do nejhorší skupiny letos "spadly" další čtyři státy: Rusko, Írán, Severní Korea a Sýrie.

Zařazení Číny do třetí - nejhorší - skupiny, může znamenat zavedení neobchodních sankcí. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že Čína je v poslední skupině proto, že nepřijala dostatečně účinná opatření proti obchodování s lidmi. Proti zemím zařazeným do třetí skupiny mohou USA zavést neobchodní sankce a omezit také americkou pomoc.

Peking se tak ocitl ve skupině spolu s Mali, Guineou nebo Kongem. Zpráva Čínu kritizuje zejména za zacházení s příslušníky menšiny Ujgurů. Podle americké diplomacie Peking neprokazuje dostatečnou snahu situaci napravit. „Čína nevyvíjí ani minimum běžných aktivit, aby zabránila obchodování s lidmi. Proto bylo její hodnocení sníženo a dostala se do třetí skupiny zemí," uvádí se v materiálu.

Ve zprávě jsou státy pokud jde o obchodování s lidmi roztříděny do tří skupin, existuje ale také jakási čekací listina zemí řazených do podskupiny mezi druhou a třetí skupinou. Pokud v ní země zůstane po dva roky, automaticky se přesune do skupiny třetí. Výjimku může udělat pouze ministr zahraničí, který stát v podskupině ponechá i po dvou letech. Čína tuto výjimku dostala loni; letos ale ministr Tillerson výjimku znovu neudělal.

Prohřešky Číny jsou ve zprávě široce vyjmenovány: patří k nim nucené práce, vynucování žebroty, kupčení a zneužívání osob k sexuálním aktivitám, obchodování se ženami, muži i dětmi a jejich dovoz do Číny z jiných států.

Peking popírá, že nebojuje proti obchodování s lidmi. Mluvčí jejího ministerstva zahraničí Lu Kchang dnes ještě před zveřejněním zprávy řekl, že „vláda je pevně odhodlána bojovat proti obchodování s lidmi a výsledky jsou vidět". „Čína rozhodně nesouhlasí s nezodpovědnými výroky USA o boji jiných států proti obchodování s lidmi vynášenými z hlediska amerického práva," dodal mluvčí.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína USA (Spojené státy americké) Rex Tillerson Obchod s lidmi

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 36 minutami

před 45 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy