Co se neřeší v otázce ruského vměšování do amerických voleb a mělo by?

Washington - Otázka ruského vměšování do amerických prezidentských voleb se řeší prakticky neustále. Samotný ruský prezident, Vladimír Putin, celé obvinění chápe jako pokus amerických demokratů shodit odpovědnost za svoji porážku na externí síly a zdiskreditoval současného prezidenta Donalda Trumpa. Je zcela jasné, že téma je více živené demokraty než republikány, kteří jsou ohledně něj více rozděleni. Podle serveru Just Security by ale i je měla zajímat odpověď na otázka, zda-li se Rusko nevměšovalo i do republikánských kandidátských voleb a zda o tom Trump věděl a dokonce to schvaloval.

Není žádným tajemstvím, že Rusko se obávalo možnosti nástupu Hilary Clintonové do prezidentského úřadu. Clintonové byla vnímána jako mnohem agresivnější než její předchůdce a Kreml se obával, že bude tlačit na provádění operací jdoucích proti zájmům Ruska. Joshua Yaffa, novinářský zpravodaj z Moskvy píšící pro New York Times, se domnívá, že právo tato obava byla důvodem zásahu Ruska do voleb, nikoliv touha nechat zvítězit Trumpa.

Termín jestřáb, který je aplikován na Clintonovou, častěji označuje republikánské politiky preferující agresivní, konfrontační, vojenský přístup k řešení problémů. Ostatně i samotný Trump u sebe vyzdvihoval tyto militaristické tendence. Trump je nicméně mezi tradičními republikánskými jestřábi, jako byl např. bývalý kandidát na prezidenta John McCain specifický ve své neochotě používat podobnou taktiku na Rusko.

Bylo by logické, kdyby tedy Rusko se snažilo potopit v prezidentských kandidátkách šance Trumpových protivníků vyznávajících tyto jestřábí hodnoty. Podle Just Security Rusko do republikánských kandidátek očividně zasahovalo a to za pomoci dvojích metod: propagačních aktivit šířících falešné zprávy a kybernetických operací zaměřených na získání důvěrných dat.

Ruská taktika

Bývalý specializovaný agent FBI Clint Watts vysvětluje, že prvním principem účinných informačních válek je získání publika. Podle něj Rusové ještě před primárkami začali testovat, jak veřejnost reaguje na odlišné zprávy. Prostřednictvím mediální kampaní se jim podařilo utvořit a na svou stranu získat vlivnou skupinu tzv. alternativní pravice a zároveň si vybrali kandidáty z obou stran politického spektra, které bylo pro jejich negativní postoj k Rusku vhodné vyřadit.

Just Security přiznává, že by bylo jednoduché a zavádějící svádět vítězství Trumpa v kandidátkách na Rusko. Jeho protivníci měli své slabiny jako on své přednosti. Nicméně, i tak se podle něj vyplatí sledovat, kdy ruská média v čele se Sputnikem a RT začali otevřeně podporovat Trumpa.

Podle zprávy amerických zpravodajských služeb k tomu došlo v březnu 2016, během něhož se odehrály dvě tzv. superúterý a pole kandidátů se zúžilo na tři osoby (Trumpa, Teda Crutze a Johna Katsich)- Watts klade počátek otevřené podpory s Ruskem spřízněných anglických médiích o měsíc dřív, do srpna 2015.

Motivy a vzájemné zájmy

Každý vyšetřovatel ví, že při pátrání po pachateli je základní otázkou, jak by ze svého činu profitoval. To určuje jeho motiv. V případě Ruska je jasné, jak by profitovalo z podpory Trumpa. Jak bylo řečeno, Trump se od ostatních kandidátů lišil v méně agresivním postoji k Rusku. Jeho voliči se rekrutovali z řad alternativní pravice, která ve své adoraci Putina představuje pro Kreml vítané aktivum. A navíc Trump byl oběma stranami vnímán jako narušitel americké politické scény, vnášející do ní nevítané zmatky. Rusko takového kandidáta by preferovalo už z taktického principu, i když Putin zřejmě neočekával, že by měl Trump právě pro tuto svoji kvalitu velkou šanci na úspěch.

V Trumpově týmu zřejmě existoval podobný motiv profitu vycházející z podpory Ruska. Mezi Trumpovými poradci během kampaně bylo několik lidí s hlubokými vazbami na Putinovský režim. Byli jimi např. Paul Manafort, který rychle rezignoval po odhalení neohlášených a potenciálně nezákonných finančních vztahů s Kremlinem podporovanou politickou stranou na Ukrajině či Carter Page, který taktéž rezignoval poté, co se dozvěděl o tom, že americká zpravodajská služba vyšetřuje jeho kontakty s Ruskem.

Trump těsně po oznámení své kandidatury na prezidenta v roce 2015 uskutečnil rozhovor na své oblíbené Fox News. Zde vyjádřil své sympatie k ruskému prezidentovi, kterému přiřkl obrovskou popularitu Rusku. Na rozdíl od Obamy, holedbal se Trump, já umím uzavírat s těmito lidmi dohody. „Je to vůdcovství,“ řekl Trump.

Podivné emaily

Největší důkaz o vzájemných sympatiích mezi Trumpovým týmem a ruskými protějšky přicházejí od odkrytých emailů Donalda Trumpa juniora, které si vyměnil během kampaně s Robem Goldstonem, novinářem zajišťujícím jeho setkání s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou. Ve svém prvním emailu ze dne 3. června Goldstone odkazuje na „velmi důležité a citlivé informace", které měly být „součástí podpory pana Trumpem Ruskem a jeho vládou".

Podle komentátorů celý tón zní, jako kdyby už existovalo vzájemné porozumění mezi oběma stranami.Tomu má nasvědčovat, že nad neobvyklou a potenciálně velmi výbušnou formulací se Trump junior vůbec nepozastavuje, jako kdyby se jednalo už o druhou konverzaci. Trump junior se hájí, že byl naivním nováčkem a neuvědomoval si závažnost toho, co emaily naznačují.

Nicméně, Just Security upozorňuje, že je zde několik náznaků, že setkání 9. června nebylo pastí na nezkušeného mladíčka. Manažer kampaně Paul Manafort, veterán čtyř hlavních prezidentských kampaní, byl přítomen jak emailové konverzaci, tak byl na setkání. V obvykle se před typem takového setkání členové kampaně radí s právníky a konzultanty, tomto případě tomu tak nebylo. Trump junior na něj šel jako kdyby už byly všechny předchozí administrativní věci vyřešeny.

Komentátoři si též všimli, že po setkání s Goldstonem, Trump veřejně ohlásil, že by mohl zveřejnit citlivé informace o Clintonové následující víkend. Jedno vysvětlení může být jeho přirozený sklon k riskování, podpořený Goldsonem a jeho pobídkami. Jiné, a možná pravděpodobnější je, že Rusové mu dodali důvěryhodné informace už předtím. Je každopádně jisté, že Damoklův meč ruského vměšování bude nad Trumpem viset dál a že s každou další zveřejněnou informací bude hůře a hůře zajišťovat, aby nespadl.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Donald Trump junior Rusko Summit G20

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy