Rasismus je zlo. Trump odsoudil bělošské extremisty

Washington - Po intenzivním veřejném nátlaku veřejnosti i politiků z řad opozičních demokratů a vládních republikánů dnes americký prezident Donald Trump ostře odsoudil bělošské extremisty, kteří mají na svědomí víkendové násilnosti ve virginském Charlottesville. Slíbil také, že federální bezpečnostní složky budou mít dostatek peněz na obranu a ochranu amerických občanů.

Pachatelé rasistických útoků budou podle Trumpa postaveni před soud. Zdůraznil také, že nenávist a bigotnost nemají ve Spojených státech žádné místo.

„Rasismus je zlo a ti, kteří způsobují násilí v jeho jménu, jsou zločinci, stejně jako Ku Klux Klan, neonacisté, zastánci bělošské nadvlády a další nenávistné skupiny, které odporují všemu, co je nám Američanům drahé," prohlásil Trump.

Šéf Bílého domu čelil ostré kritice za to, že v první reakci označil za viníky nepokojů „mnoho stran" a neukázal prstem přímo na bělošské radikály, ačkoli to učinilo mnoho republikánských zákonodárců a také činitelé v samotném Bílém domě.

Násilí dnes odsoudila také OSN. „Jsme proti rasismu a bigotnosti," řekl její mluvčí Farhán Hak z Pákistánu. „Domníváme se, že v našich společnostech nesmí existovat místo pro násilný rasismus, antisemitismus, xenofobii a diskriminaci, které jsme viděli v posledních dnech v Charlottesville ve Virginii," dodal.

Během demonstrací v Charlottesville najel 20letý neonacista autem do davu odpůrců bělošských radikálů, zabil jednu ženu a dvě desítky osob zranil.

Související

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

Více souvisejících

Donald Trump Nepokoje v americké Virginii USA (Spojené státy americké) Násilí rasismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy