Skutečně Trump odsoudil bělošské extremisty? Trump je s námi psychicky spojen, neopustil by nás, tvrdí

Washington - Americký prezident Donald Trump byl obviňován, že dostatečně hlasitě neodsoudil bílé nacionalisty, kteří byli odpovědní za nepokoje ve virginském Charlottesville. Trump překvapil a skutečně se na adresu svých pravděpodobných voličů kriticky vyjádřil. Nicméně, jen několik hodin poté na svém twitteru zveřejnil tweet známého provokatéra napojeného na hlavní představitele bílého nacionalismu. Server Huffington Post naznačuje, že současné odsouzení příznivců bílé nadřazenosti ze strany Trumpa je do značné míry pokrytecké, protože po celou svou politickou kariéru na bílém nacionalismu stavěl a podporoval jej.

„Rasismus je zlo a ti, kteří způsobují násilí v jeho jménu, jsou zločinci, stejně jako Ku Klux Klan, neonacisté, zastánci bělošské nadvlády a další nenávistné skupiny, které odporují všemu, co je nám Američanům drahé," prohlásil Trump. Jedná se o první skutečné odsouzení bělošských rasistů z jeho úst. V předchozích případech se zdráhal se zřeknout bílého nacionalismu, např. v postavě bývalého vůdce KKK Davida Duka, který svým rozhlasovým posluchačům řekl,  že hlasování pro kteréhokoli jiného kandidáta než Trumpa bude „zradou na vašem dědictví".

Duke je jedním z řady členů tzv. alternativní pravice (alt-right) a příznivců bílé nadšenosti, kteří jsou zároveň vášnivými Trumpovými voliči. Mnozí z nich jsou spojeni s Virginií, např. Jared Taylor, redaktor virginského časopisu American Renaissance či samotný Duke, který sdělil médiím, že tomu, čemu Trump věří, věří i členové KKK. Alternativní pravice stála za demonstracemi ve Virginii a její prominentní členové jako Richard Spencer, ředitel Institutu národních politik, nebo zakladatel skupiny Identity Evropa, Nathan Damigo, se jich sami účastnili.

Stanovisko alternativní pravice

Oba posledně zmiňovaní uspořádali konferenci v Spencerově kanceláři v Alexandrii. Spencer během ní obvinil virginské úřady za to, co se stalo v Charlottesville. Vysloveně uvedl, že starosta města a guvernér Virginie mají „na rukou krev", protože nezvládli celou situaci. Ohledně útoku autem, který má za následkem mrtvou ženu a zranil více než další tucet lidí, řekl, že když poprvé viděl video, myslel si, že to je „zlovolný akt násilí.“ Nyní si ale tím není už tolik jistý tím, že šlo o záměr a proto se nepřidá na žádnou stranu – příznivci alternativní pravice a konspiračních teorií celý incident zpochybňují a tvrdí, že se jedná o manipulaci vlády – dokud nebude dokončeno vyšetřování.

Jeho opatrnost poukazuje na jistou tendenci uvnitř alternativní pravice se distancovat od více radikálních, otevřeně rasistických směrů. Umírněné formy alternativní pravice by se rády staly důvěryhodnou politicko silou a proto se snaží sami sebe vykreslovat méně jako bojovníky za nadřazenost bílé rasy a spíše jako bojovníky proti politické korektnosti a zastánce tradičních hodnot. Útok v Charlottesville pro ně představuje v této snaze překážku a proto se k němu snaží nehlásit a tvrdit – jako to udělal Spencer několikrát během konference - že alternativní pravice je nenásilná.

Myslel Trump své odsouzení vážně nebo to jen politická hra?

Podle webu The Atlantico byla zajímavá otázka, jak se k celé věci postaví Trump a jak na jeho případné odsouzení zareagují jeho příznivci z řad alternativní pravice, kteří jeho vítězství ve volbách vnímají jako svůj největší dosavadní politický úspěch. Jak dokazují výroky Spensera a Damiga ohledně Trumpova odsouzení, alternativní pravice se nehodlá vzdát výhod, kterým jim přináší Trumpovo implicitní i explicitní souznění s jejich idejemi. Spencer uvedl, že nevidí Trumpovo stanovisko jako opuštění alt-right hnutí. „Zněl jako učitel nedělní školy. Neberu to příliš vážně," řekl.

Jeho spojenec, Damigo, taktéž si myslí, že Trump kompletně nehází hnutí přes palubu. Nevím přesně, co tím myslel" řekl. „Lidé v jeho pozici, nejsou hloupí, dělají tato velmi nejednoznačná prohlášení se slovy, která jsou plná podtextu a těžko interpretovaná." Dodal nicméně, že e zklamán tím, jak Trump rychle dochází k závěrů, když zatím nejsou známa všechna fakta. „Šetření ještě nebylo dokončeno. Ale už ví záměr toho, co se stalo? "

Jejich slova o tom, že Trump není ochoten úplně opustit hnutí, se zdá dosvědčovat jedna z posledních Trumpových aktivit na jeho oblíbeném komunikačním kanále, Twitteru. Trump retweetnul tweet známého alt-right provokatéra (trolla) Jacka Posobieca, který je napojen na Spencera. Posobiec napsal: „ Mezitím, 39 postřelených v Chicagu, 9 mrtvých. Žádné národní mediální rozhořčení. Proč tomu tak je?“

Trump sdílí s alternativní pravicí mnohé myšlenky. Během prezidentské kampaně opakovaně naznačoval, že jeho předchůdce v úřadu, Barrack Obama, není rozený Američan, populární konspirační teorii rozšířenou mezi alternativní pravicí. Sdílel též obrázek, vytvořený bílými nacionalisty a obsahující protižidovskou, nacistickou symboliku, který osočoval jeho protivnici, Hilary Clintonovou, jako největšího korupčního kandidáta na prezidenta vůbec. Za svého nejbližšího poradce si vybral Stephenna Bannona, který je obvykle řazen do řad alternativní pravice. „Byli jsme spojeni s Donaldem Trumpem na jakési psychické úrovni,“ řekl o Trumpovi a alternativní pravici Spencer. „On je první opravdový autentický nacionalista v mém životě."

Související

Více souvisejících

Donald Trump Nepokoje v americké Virginii

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy