Politická teorie šílenství: Čím se představitelé státu odcizují veřejnosti?

NÁZOR - Americký Donald Trump se snaží tvářit, že jeho známá nepředvídatelnost je dobrá věc. Zřejmě se domnívá, že jeho impulzivní druh chování přiměje odpůrce, aby mu šli s cesty a podřídili se jeho požadavkům. Ačkoliv má tato koncepce svoji logiku, Stephen M. Walt, profesor mezinárodní vztahů na Harvardu, upozorňuje na skutečnost, že v politice je nepředvídatelnost spíše ke škodě než k užitku.

Předchůdce Trumpa v Bílém domě – s kterým je často srovnáván – Richard Nixon prosazoval během vietnamské války specifickou formu diplomacie, kterou nazýval „šílencovou teorií.“ Náčelníkovi generálního štábu Bílého domu, H.R. Haldemanovi vysvětlil, v čem spočívá. „Chci, aby severní Vietnamci věřili, že jsem dosáhl bodu, kdy můžu udělat cokoliv, aby zastavil válku. Jen jim dejte vědět, že „proboha, víte, že Nixon je posedlý komunismem. Nemůžeme ho zadržet, když je naštvaný - a má ruku na nukleárním tlačítku"a samotný Ho Či Min bude v Paříži za dva dny prosit o mír."

Trump se pokouší Nixonův případ nepochybně následovat. I u něj je tím nepřítelem, kterého chce donutit k spolupráci, komunistický režim, ovládající severní část velké země. Trump ale šílencovu teorii aplikuje i na své (případné) spojence. S ruským prezidentem uskutečňuje na jednu stranu takřka svatební námluvy, na druhou stranu pronáší temná varování, že klidně začne další závody ve zbrojení a že je velmi „militantní osobou.“ Tradiční spojenci USA jako EU v čele s Německem neví, zda Trump je jejich podporovatelem či hrozbou. Podle nedávného průzkumu Pew Research se Němci obávají USA i více než Ruska.

Problémy s nepředvídatelností

Podle Walta problém s šílencovou teorií je ten, že sice může vzbudit jistý druh respektu a odstavit člověku s cesty některé jeho protivníky, těžko ale slouží k vzbuzení důvěry a k navázání prospěšných vztahů. Šílenci zůstávají osamělí, ale tato osamělost nemá většinou parametry suverenity. Naopak, osamělý šílenec je většinou i zkrachovalý šílenec.

Walt uvádí několik případů politiků, kteří též aplikovali šílencovu teorii diplomacii a kteří následkem toho špatně skončili. Plukovník Muammar Kaddáfí si přímo liboval v nepředvídatelnosti, konečným výsledkem jeho zvláštního chování však bylo to, že na konci své vlády byl izolovaný a nevědomý, přes ropné bohatství prakticky bez prostředků a nakonec byl zavražděn vzbouřeným davem. Pro jiného autoritářského vůdce, Saddáma Husajna, byla též pověst „nepředvídatelného diktátora“ břemenem, který mu (doslovně) zlomil vaz, když USA využily tohoto obrazu k ospravedlnění své invaze do Iráku.

Nepředvídatelnost vrchních politiků se ukázala a ukazuje být ničivou i pro ty země, které si dokázaly uhájit suverenitu a jejichž vůdci dokázali obhájit své místo u moci. Mao Ce-tung na jednu stranu pomohl porazit Japonsko v druhé světové válce, vést úspěšnou komunistickou revoluci a být brán vážně USA. Na druhou stranu jeho šílené, nesmyslně velikášské a ignorantské plány zahubily asi 70 miliónů lidí a uvrhl zemi o několik let zpět. Rodina Kimů se dokázala už po tři generace udržet u moci, ale za cenu izolace a chudoby země.

Proč šílencova teorie nefunguje

Podle Walta není žádné překvapení, že nepředvídatelní šílenci na výsluní moci tak výrazně selhávají. Ač jim mohou jejich protivníci zpočátku ustupovat ze strachu, co by mohli provést, nejsou tak bláhoví, aby jim dávali větší moc. Ačkoliv Francie a Velká Británie Hitlerovy zpočátku ustupovaly, nakonec s ním vedly krvavou válku, která skončila porážkou Německa. Hitler na ní neměl velký podíl jenom tím, že začal válku, ale především proto, že nedbal na rady svých generálů a přesvědčen o své vojenské genialitě činil jednu vojenskou chybu za druhou.

Hitlerovo rozhodnutí napadnout Sovětský svaz, s nímž předtím uzavřel smlouvu, též odhaluje další vzorec selhání nepředvídatelných politiků. Tím, že se ostatní země nemohou spoléhat na jejich slovo, se nechtějí stát spojenci někoho, kdo má ve vedení impulzivního, egocentrického člověka. Takové země kromě toho, že odpuzuje své spojence, si navíc vytváří silnou opozici, která je tvořena z pouhého strachu, co se může stát.

Šílenci ve vedení též selhávají, protože nejsou schopni v utváření efektivních, dlouhodobých strategií nebo v organizaci sofistikovaných, velkých organizací, které tvoří moderní státy. Jim se daří v chaosu a ve vnitřně rozděleném společenství. V něm však jim hrozí neustálá hrozba puče, jenž dále přispívá k jejich paranoie. Veškerou svou snahu tak věnují udržení své pozice a odstranění potencionálních hrozeb, namísto toho, aby vládli ku potřebě své země.

Samozřejmě, považovat Trumpa za diktátory typu Adolfa Hitlera by bylo poněkud přehnané a vůči Trumpovi i nespravedlivé (ačkoliv Trump svým posledním výrokem na adresu bělošských extremistům takovým srovnáním dal podnět). Stephen M. Walt ostatně v jiném svém článku pro magazín Foreign Policy došel k závěru, že právě Trumpova chaotičnost mu do jisté míry zabraňuje k postupnému, diktátorskému uchopení moci. Jeho text je pro Trumpa spíše varováním, aby se tolik nespoléhal na šílencovu teorii. Být nepředvídatelný může mít smysl ve sportu nebo pokeru, nebo dokonce na bojišti (či na televizní obrazovce, může se dodat), ale je to ztrátová strategie pro skvělou zahraniční politiku, uzavírá Walt svůj článek.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Richard Nixon

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy